category_news
Twee nieuwe hoogleraren Earth Systems and Global Change Group
De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research heeft twee nieuwe hoogleraren benoemd binnen de Earth Systems and Global Change Group. Prof. Nynke Hofstra is op 1 augustus 2024 aangesteld als hoogleraar Water Systems and Global Change. Prof. Hannah van Zanten begint op 1 oktober 2024 als hoogleraar Environmental Systems Analysis.
De beide leerstoelhouders hebben veel zin om samen met staf en studenten de recent gecombineerde Earth Systems and Global Change Groupvorm te gaan geven. Deze nieuwe groep houdt zich bezig met systeemanalyse op het terrein van onder andere klimaat, water en ecosystemen.Door de fusie kunnen de twee leerstoelen nog nauwer samenwerken op hun verschillende onderzoeksgebieden.
Oplossingen voor wateronzekerheid
De leerstoel Water Systems and Global Change focust op het urgente probleem van wateronzekerheid. Wateronzekerheid is meestal gelinkt aan situaties met te veel, te weinig of te vies water en heeft gevolgen voor alle sectoren, zoals landbouw, industrie en huishoudelijk gebruik, maar ook voor ecosystemen. “We brengen uitdagingen in kaart rondom waterkwantiteit en -kwaliteit,” legt Prof. Nynke Hofstra uit. “Daarbij kijken we altijd naar de invloed van wereldwijde veranderingen, zoals klimaatverandering.” Ook werkt de groep aan mogelijkheden voor zowel mitigatie als adaptatie. Hofstra: “Ik wil samen met de groep aan de slag met onze toekomstvisie, over, onder andere, het verbinden van onze grootschalige modellen voor waterkwantiteit en -kwaliteit aan het lokale en regionale mitigatie- en adaptatieonderzoek. Zo kunnen we de uitkomsten van onze eigen modellen als basis gebruiken om met belanghebbenden in gesprek te gaan, en te werken aan oplossingen op verschillende schaalniveaus.”
Hofstra voltooide haar opleiding milieuwetenschappen in Wageningen cum laude. Na een PhD aan de University of Oxford kwam ze als universitair docent terug in Wageningen bij de Environmental Systems Analysis Group en sinds 2019 de Water Systems and Global Change Group. Met het door haar team ontwikkelde Global Waterborne Pathogen-model bestudeert ze de invloed van socio-economische ontwikkeling en klimaatverandering op ziekteverwekkers in het water en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Ze werkt in mondiale samenwerkingsnetwerken ook aan de bredere uitdagingen rondom wateronzekerheid. Ze draagt al sinds haar studie bij aan onderwijs en onderwijsontwikkeling op vak- en programmaniveau, en wil dit ook blijven doen. Prof. Hofstra volgt Prof. Fulco Ludwig op als leerstoelhouder.
Een duurzame toekomst binnen de grenzen van onze planeet
Prof. Hannah Van Zanten volgt Prof. Carolien Kroeze op, die in maart dit jaar het rectorschap aanvaardde. “We zijn de natuurlijk hulpbronnen van de aarde aan het uitputten”, aldus Van Zanten. “Van de negen planetaire grenzen zijn er al zes overschreden, wat het risico op plotselinge of onomkeerbare milieuveranderingen vergroot. Hoe kunnen we dit ombuigen en ervoor zorgen dat iedereen een duurzame toekomst heeft? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Om te bepalen welke oplossingen succesvol zijn hebben we uiteenlopende methodes, modellen en instrumenten nodig die de impact op het milieu kunnen meten. De Earth Systems and Global Change Group heeft daar veel kennis over in huis. Daarmee kunnen we een holistisch overzicht creëren en richting geven aan de systeemverandering die nodig zijn om de grenzen van onze planeet te respecteren.”
Van Zanten houdt zich bezig met het ontwikkelen van verbeterde voedselsystemen voor wereldwijde voedselzekerheid en een gezonde planeet. Ze studeerde cum laude af in Wageningen met een Master en PhD in Dierwetenschappen. Haar promotieproject bij de leerstoel Dierlijke Productiesystemen richtte zich op het voeren van reststromen aan vee, en de milieuvoordelen daarvan. Daarna werkte ze verder door aan dit onderwerp gefinancierd door een Veni-beurs van het NWO-talentprogramma. In 2020 trad ze toe tot de leerstoel Farming Systems Ecology. Daar ontwikkelde ze samen met haar team het Circular Food Systems-model om de complexiteit van voedselsystemen beter te begrijpen. In september vorig jaar werd ze benoemd tot persoonlijk hoogleraar. Sinds 2021 is ze ook gasthoogleraar aan Cornell University.
“De Earth Systems and Global Change Group groep bestaat uit zeer getalenteerde en succesvolle wetenschappers die erg gedreven zijn om bij te dragen aan een duurzame samenleving door onderzoek en het opleiden van studenten,” aldus de beide professoren. “We voelen ons vereerd hier leerstoelhouder te mogen zijn.” Op 16 mei 2025 zullen beide professoren hun inaugurele rede houden.”