10% meer licht in nieuw kasconcept: de Winterlichtkas

10% meer licht in nieuw kasconcept: de Winterlichtkas

6 juni 2016

De Winterlichtkas, een nieuw kasconcept dat 10% lichtwinst oplevert, wordt op dit moment gebouwd bij Wageningen University & Research Glastuinbouw in Bleiswijk. De Winterlichtkas heeft een nieuw type schermsysteem: Svensson-schermdoek en speciaal diffuus glas, wat de 10% lichtwinst oplevert. De komende periode zullen verschillende onderzoeken en gewasproeven starten in deze kas. Komende winter wordt het kasconcept getest met een nieuwe teeltwijze voor een komkommergewas, speciaal gericht op de winterperiode.

Innovatief ontwerp Winterlichtkas

De kasconstructie van de Winterlichtkas is voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90%. Er wordt SmartGlass gebruikt, een nieuw type diffuus glas van ca. 300 x 167 cm. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem wordt gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm. Bovendien wordt het voorzien van een nieuw hoogtransparant  schermdoek van Ludvig Svensson met een nog betere lichtdoorlatendheid. De Winterlichtkas wordt uitgevoerd met een ‘Air in Control’-klimaatsysteem.

Green Tech

Kassenbouwer Bom Group presenteert de Winterlichtkas tijdens GreenTech in Amsterdam van 14 t/m 16 juni (stand nr. 08.108).

Samenwerking ontwikkeling Winterlichtkas

De Winterlichtkas is een samenwerkingsproject van Wageningen University & Research Glastuinbouw, Bom Group, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron, LTO Glaskracht en het Ministerie van Economische Zaken.

Winterlichtkas02.jpg