Nieuws

1000 datasets geregistreerd in Pure

Gepubliceerd op
27 december 2018

De bibliotheek heeft vandaag de duizendste dataset geregistreerd in Pure. De registratie van datasets maakt ze zichtbaarder en beter vindbaar.

Waarom worden datasets geregistreerd?

Een dataset is een publicatie van zichzelf en hoort daarom geregistreerd te worden in Pure, het systeem achter Staff Publications. In de nabije toekomst worden datasets belangrijker in rapportages en visitaties en hebben dus invloed op je wetenschappelijke beoordeling. Bovendien vereist het databeleid van de WUR dat alle data onderliggend aan een publicatie moet worden gearchiveerd en geregistreerd.

Om onderzoekers te ondersteunen, zoekt de bibliotheek nu actief in data archieven naar datasets van Wageningen University & Research en registreerd deze in Pure.

Zitten jouw datasets al in Pure?

Als je wilt weten of jouw datasets in al Pure geregistreerd zijn, kijk dan op je persoonlijke pagina in de nieuwe portal Research@WUR (alleen beschikbaar voor WUR). De datasets staan in het menu onder je foto.

Laat het ons weten als je datasets nog niet geregistreerd zijn! Stuur een email met de doi's of links naar data@wur.nl.

Portal Datasets@WUR

Om het aantal datasets per onderzoeksgroep zichtbaar te maken, heeft het Wageningen Data Competence Center de portal Datasets@WUR gecreëerd. Daarin kan je zien hoeveel datasets jouw groep heeft gepubliceerd en geregistreerd.

Er is een groot verschil in aantal datasets tussen de groepen. Daar zijn verschillende verklaringen voor. In sommige onderzoeksvelden is het nog niet gebruikelijk om datasets te publiceren. Het hangt ook af van het aantal onderzoekers in een groep. En natuurlijk zijn nog niet alle datasets geregistreerd.