Nieuws

240 onderzoeksapparaten beschikbaar voor bedrijven

Gepubliceerd op
3 december 2015

Wageningen UR maakt steeds meer onderzoeksapparaten toegankelijk voor bedrijven. Het zijn er nu meer dan 240. Het nieuwste apparaat is een elektronische neus die kan ruiken uit welk land chocolade komt.

CAT-AgroFood Shared Research Facilities regelt de toegang tot Wageningse apparatuur voor bedrijven en onderzoeksinstellingen. De lijst op de site van CAT-AgroFood is het afgelopen jaar flink gegroeid, van geavanceerde microscopen tot rekentijd op de supercomputer.

Eén van de laatste aanwinsten is de Proton Transfer Reaction - Time Of Flight – Massa Spectrometer. Dat apparaat wordt door onderzoekers van RIKILT Wageningen UR onder andere gebruikt om voedselfraude op te sporen. Door nauwkeurig de geurstoffen van bijvoorbeeld cacao of koffie te analyseren, kunnen onderzoekers het land van herkomst van die producten vaststellen. Maar de PTR-TOF-MS kan veel meer. Aan de hand van de geur kunnen bedrijven bijvoorbeeld analyseren welke verpakking het best is voor de houdbaarheid van babymelk, of hoe de rijping van fruit verloopt.

CAT-AgroFood stelt de apparatuur beschikbaar aan grote, maar ook aan kleine bedrijven. FrieslandCampina dat haar Innovation Centre op Wageningen Campus heeft, maakt bijvoorbeeld regelmatig gebruik van apparatuur. ‘Maar er zijn ook start-ups die bij ons komen’, zegt Edda Neuteboom van CAT-AgroFood. ‘Sommige bedrijven hebben ervaren mensen die zelf aan de slag gaan. Als een bedrijf die ervaring mist, kunnen wij ook personeel leveren die de metingen verricht.’ De korte film 'Shared Research Facilities' laat zien wat CAT-AgroFood bedrijven te bieden heeft.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan