320 kinderen op reis door de ruimte met André Kuipers

17 juni 2015

3 – 2 – 1 – Lanceer! Astronaut André Kuipers maakte een raket van de Waaierzaal in Orion. 320 kinderen uit groep 7 beleefden de collegetour op 12 juni als een reis door de ruimte. Techniekpact en Wetenschapsknooppunt Wageningen University organiseerden het college en de daarop volgende workshops over wetenschap en techniek. Het doel is om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en bètawetenschap.

De lancering

Honderden kinderen zitten al vol verwachting in de zaal wanneer astronaut André Kuipers het podium op komt. André Kuipers en presentator Sander Koenen nemen de kinderen mee de ruimte in en doen net alsof iedereen gelanceerd wordt. Om dat gevoel te krijgen is er eerst een experiment. Iedereen in de zaal buigt tien seconden lang voorover. Het bloed stijgt naar je hoofd, net zoals in de ruimte waar er geen zwaartekracht is.

Zwevende M&M’s

André Kuipers vertelt dat iedereen dat zwevende gevoel wel eens heeft: als je met een auto snel over een drempel rijdt of als je in de achtbaan naar beneden suist. In een filmpje laat hij zien hoe je in het ruimtestation met zwevende M&M’s kan spelen, hoe je zwevend eet, sport, werkt. De kinderen hangen aan zijn lippen.

Met techniek kun je de wereld beter en leuker maken
André Kuipers

16 keer per dag zonsopkomst

Als hij even niet hoeft te werken, is het panoramaraam de favoriete plek van de astronaut. Hij laat zien wat hij heeft gefilmd van achter dat raam: het noorderlicht dat als een groen gordijn over de aarde danst, felle bliksem boven Afrika, lichtjes van steden in de nacht, regenwouden, woestijnen, Nederland op z’n kop. Dag en nacht, 16 keer op een ruimtedag, want het ruimtestation draait met 28.000 km/h rondjes om de aarde.

Dan is het tijd voor de selfie met André Kuipers en Sander Koenen! Juichend, gillend staat iedereen er op!

Verrassende vragen

De kinderen hadden veel vragen voor André Kuipers. Een paar kinderen mochten op het podium komen om hun vraag te stellen. Hieronder een selectie van de vragen. Klik op het plusje voor het antwoord.

Zijn er bacteriën en virussen in de ruimte en kun je daar ziek van worden?

Ja die zijn er, je kan dus ook ziek worden. Maar we gaan gezond de ruimte in, zodat we zo weinig mogelijk bacteriën en virussen meenemen. Ik heb een keer een oorontsteking gehad, toen kon ik mezelf beter maken met behulp van geneesmiddelen die we meenemen in een kist.

Wat moet je doen als iemand in paniek raakt?

Het is belangrijk om paniek te voorkomen. We moeten heel veel oefenen van tevoren, zodat we precies weten wat we wanneer moeten doen. Het komt bijna nooit voor dat iemand in paniek raakt. Als het toch gebeurt, dan moet je heel rustig praten tegen degene die in paniek is.

Wat gebeurt er met een plant in de ruimte?

We hebben dat experiment inderdaad gedaan in de ruimte. We waren nieuwsgierig wat hoe een plant groeit zonder zwaartekracht. Dat kan je alleen in de ruimte onderzoeken, op de aarde kan je dat niet nabootsen. De zaadjes van de raketsla (rucola) kwamen uit, maar groeien alle kanten op! Je kan dus wel planten laten groeien. Maar ze hebben, net als op de aarde, wel water en licht nodig.

Hoe verander je urine in water?

Het is inderdaad heel belangrijk dat we dat konden doen, want je kan niet heel veel water meenemen de ruimte in. Om van urine water te maken, haalden we de afvalstoffen eruit. Dat wordt op aarde ook gewoon gedaan met water uit het riool.

Heb je robots in de ruimte?

Ja, robots zijn heel belangrijk. Je kunt ze zo programmeren dat ze dingen voor je doen die heel saai zijn of gevaarlijk.

Kan je vanuit het ruimtestation milieuvervuiling zien?

Vanuit de ruimte kun je de laag grijze smog boven China zien. Je ziet ook bosbranden, ontbossing en de lichtvervuiling ’s nachts. Dat maakt veel indruk, je ziet hoe kwetsbaar de aarde is.

Waarom interesseert u ons voor wetenschap?

Alles draait om wetenschap techniek: plastic, lichtjes, voedseltechnologie. Met techniek kan je de wereld beter en leuker maken.

Voel je je nog een aardbewoner als je in de ruimte bent?

Je voelt heel sterk dat je onderdeel bent van een zonnestelsel. Wel raar omdat je een half jaar niet hebt gelopen. Je krijgt zachte voeten aan de onderkant, maar eelt op de bovenkant van je voeten, door het haken achter buizen in het ISS. Terug op aarde was het heel fijn om weer groen te zien en vogels te horen.