Aandacht voor reuk- en smaakstoornissen is nodig

1 mei 2014

Op 23 april jl. organiseerde de Alliantie Voeding de wetenschapsbijeenkomst ‘Food for Thought' met als thema ‘Reuk en Smaak'. Meer dan honderd professionals kwamen bijeen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Wetenschappelijke inzichten en de initiatieven rondom het opzetten van een reuk- en smaakkliniek later dit jaar werden gedeeld.

In het kader van ‘Ede Hoofdstad van de Smaak 2014' maakte de gemeente Ede het mogelijk de wetenschapsavond live te volgen.

De diverse presentaties zijn terug te zien via het YouTube kanaal van de Alliantie Voeding:

Liever de hele uitzending terugzien? Dat kan via WUR-TV.

Verslag van Food for Thought 'Reuk en Smaak'

Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag aan de Wageningen Universiteit lichtte in zijn informatieve lezing ‘Smakelijk (w)eten' toe dat we minstens één triljoen geuren kunnen ruiken, terwijl er maar vijf of zes basissmaken zijn te onderscheiden. Zowel smaak als geur hebben effect op eetgedrag, maar beide op verschillende wijze. Voedselgeuren leiden tot verhoging van de eetlust. Smaak is gericht op de waarneming van voedingsstoffen en speelt een belangrijke rol in verzadiging en maaltijdbeëindiging.

Vervolgens schetste Mieke Wakker namens de Anosmievereniging Nederland haar indrukwekkende verhaal. Haar gemis aan reuk en smaak vond lange tijd weinig begrip bij artsen. Ze vertelde hoe een reuk- en smaakstoornis veel impact kan hebben op de kwaliteit van leven. ‘Daarnaast is het simpelweg lastig als je niet ruikt dat de aardappels zijn aangebrand' aldus Mieke Wakker. Na 43 jaar kwam zij bij een KNO-arts terecht die haar kon behandelen, en kreeg ze haar reuk terug. Ze vertelde dat het niet altijd positief is om weer te kunnen ruiken: ‘Geuren zijn vaak te zwaar en te veel.'

Tot slot gaven dr. Wilbert Boek, KNO-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoeker dr. Dieuwerke Bolhuis toelichting op het initiatief om een reuk- en smaakkliniek op te zetten. Sommige vormen van reukstoornissen zijn te behandelen, maar in veel gevallen is genezing niet mogelijk. Wél kunnen mensen vaak geholpen worden met adviezen over voeding en voorlichting over leven met een reuk- of smaakstoornis. In Nederland is hier momenteel nog geen kliniek voor, een mooie mogelijkheid en uitdaging voor het voedingsziekenhuis in Ede. Het ziekenhuis beschikt via Wageningen Universiteit over de faciliteiten om hersenactiviteit te meten met een 3T-MRI tijdens geur- of smaakstimulatie, met behulp van respectievelijk olfactometer of gustometer. Deze metingen bij mensen met reuk- of smaakstoornissen zijn uniek en zullen tot veel nieuwe inzichten leiden volgens dr. Dieuwerke Bolhuis. Vanuit de zaal onderstreepte Kirsten Jaarsma, voorzitter van de Anosmievereniging Nederland, het belang van een dergelijke kliniek. ‘Het voldoet aan een vraag vanuit de maatschappij.' aldus Jaarsma.

Na de pauze werd de wetenschapsavond zonder livestream voortgezet. Onderzoekster dr. Sanne Boesveldt vertelde hoe geur een rol speelt bij het zin krijgen in eten en hoe geur ook tijdens het eten een rol speelt.

Daarnaast kwamen diverse andere onderzoeken aan bod:

• Reuk- en smaakveranderingen bij IC patiënten;
    • Effecten van bariatrische chirurgie op de beloningsrespons in het brein;
    • Veranderingen van smaak, geur en voedselvoorkeuren tijdens chemotherapie bij borstkankerpatiënten.

Alliantie Voeding Gelderse Vallei

In de Alliantie Voeding Gelderse Vallei werken Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis en Wageningen Universiteit samen aan gezonder leven door optimale voeding. Samenwerken aan onderzoek en innovatie is nodig om vraagstukken op het gebied van voeding in preventie en zorg structureel op te pakken. Tijdens Food for Thought lichtte Diederic Klapwijk, voorzitter Alliantie Voeding, gynaecoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei de thema's van Alliantie Voeding Gelderse Vallei voor de komende jaren toe:

• Gezonde Start: verbeteren van de voedingstoestand rondom zwangerschap en vroeg jeugd.
    • Gezonde Zorg: betere conditie door juiste voeding rond (chronische) ziekte, inclusief begeleiding.
    • Gezond Ouder: functiebehoud om gezonde levensjaren en zelfredzaamheid te verhogen.

De Alliantie Voeding organiseert tweemaal per jaar de wetenschapsavond Food for Thought, met als doel de samenwerking tussen Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei nog meer vruchten af te laten werpen.

logo's.JPG