Nieuws

Aardbeien geplant in kas IDC Smaak in Bleiswijk

Gepubliceerd op
21 januari 2014

Op 20 januari is bij Wageningen UR Glastuinbouw gestart met een demo in het Innovatie en Demonstratie Centrum Smaak. In de kas van het IDC Smaak worden vier aardbeirassen en drie led-belichtingsbehandelingen gedemonstreerd.

De rassen Elsanta, Sonata, Darselect en Honeoye zijn gekozen op basis van verwachte verschillen in smaak en gezonde inhoudsstoffen. De planten van Darselect en Honeoye krijgen verschillende belichtingsbehandelingen. De standaard belichting is led-toplicht met een lichtintensiteit van circa 70 µmol/m2/s. Daarnaast is er zowel boven- als tussenbelichting met led’s met dezelfde lichtintensiteit als het toplicht. De geoogste vruchten zullen regelmatig op smaak worden beoordeeld. Verder meten de onderzoekers onder meer suikers en zuren, vitamine C en het gehalte aan anti-oxidanten. Uiteraard wordt ook de productie bijgehouden.

Op 9 en 10 mei met de officiële opening van het IDC Smaak en worden onder andere de resultaten van de kasdemo getoond.

Meer informatie

Aan het IDC Smaak wordt een bijdrage geleverd door EFRO (het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkelingen van de EU), Provincie Zuid-Holland, Philips, DLV Plant en De Vrienden van de Smaakaardbei.