Academische wereldranglijst van universiteiten: Wageningen behaalt topscore op agriculture & food

30 juni 2017

Op woensdag 28 juni werd de academische ranglijst van universiteiten wereldwijd gepubliceerd, de zogeheten ‘Shanghai Ranking’. Naast de ranglijst voor totale score per universiteit, heeft de Shanghai ranking nu ook een ranglijst per vakgebied (‘by subject’) opgesteld. Hierin is de score opgenomen van universiteiten op 52 studierichtingen binnen natuurwetenschappen, techniek, life sciences, medische en sociale wetenschappen. Wageningen University & Research staat wereldwijd op nummer 1 bij de studierichtingen ‘agricultural sciences’ en ‘food science & technology’. In totaal werden meer dan 4000 universiteiten beoordeeld in de ranglijst.

De Shanghai ranking is gebaseerd op data uit Web of Science en InCites (publicaties, citatie-impact, internationale samenwerking en het aantal top papers) en Shanghai’s eigen database voor Academic Awards. Voorheen gaf Shanghai alleen de ranglijst per vakgebied op de 5 grote richtingen weer: natuurwetenschappen, techniek, life sciences, medische en sociale wetenschappen. Nu is voor het eerst ook een uitsplitsing van studierichtingen binnen de brede vakgebieden weergegeven.

Nederlandse topscore

Op de lijst van 52 vakgebieden, staat niet alleen Wageningen University & Research wereldwijd op nummer 1. Ook de TU Delft staat op 1 bij ‘water resources’ en ‘transportation science & technology’. De Erasmus Universiteit staat op 1 bij ‘public administration’.  Nederlandse universiteiten staan daarmee 5 keer in de lijst. België staat er eenmaal in (de Universiteit van Gent staat op 1 bij veterinaire wetenschappen). De Amerikaanse universiteiten voeren de lijst aan met een nummer 1 positie op maar liefst 32 van de 52 vakgebieden. Daarna volgt China met 8 topposities. Nederland zit daar dichtbij met 5 nr 1 posities.