Nieuws

Afstudeerprijs plantenwetenschappen voor Maria Fernandéz de Bobadilla

Gepubliceerd op
12 april 2017

Maria Fernandéz de Bobadilla studeerde onlangs af in Wageningen. Op dinsdag 11 april 2017 ontvangt zij de East-West Seed afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen (5.000 Euro) bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Maria’s onderzoek kenmerkt zich door haar moderne aanpak. Zij onderzocht hoe planten omgaan met meer dan één stressfactor tegelijkertijd.

Dit persbericht is overgenomen van East West Seed.

Maria heeft onderzocht hoe de populieren roestschimmel de samenstelling van bladeren in zwarte populieren beïnvloedt en hoe dit tegelijkertijd het voedingsgedrag van rupsen beïnvloedt. Zij maakte hierbij gebruik van chemische analyse in combinatie met genetisch onderzoek en onderzoek naar het gedrag van insecten.
 
Jurylid Prof. dr. ir. Francine Govers: “Maria’s onderzoek onderscheidt zich op meerdere vlakken. Allereerst in complexiteit. Afstudeeronderzoek richt zich in de meeste gevallen op 1 plant en 1 ziekteverwekker. Maria koos juist voor een complexere aanpak door een combinatie van schadelijke invloeden te onderzoeken. Daarnaast was haar onderzoek zeer gedegen, door het gebruik van verschillende onderzoekstechnieken, waaronder chemische analyse, genetisch onderzoek en onderzoek naar het gedrag van insecten. Tot slot heeft haar kritische en grondige evaluatie geleid tot nieuwe hypotheses, waardoor zij bijdraagt aan verder onderzoek. Het geheel maakt deze award zeer verdiend.”
 
Maaike Groot vertegenwoordigt East-West Seed in Europa. Zij legt uit wat de waarde is van plantwetenschappelijk onderzoek voor zaadbedrijven: "Onderzoek zoals dat van Maria leert ons meer over hoe planten reageren op schadelijke invloeden. Dat is de start voor nieuwe verbeteringen in gewassen. Onze veredelaars focussen erop de weerbaarheid van gewassen te verbeteren. Onderzoek draagt bij aan een gerichte aanpak in gewasveredeling. Groentenzaadbedrijven zoals East-West Seed helpen telers met weerbare gewassen en variëteiten die de hoogste opbrengst en kwaliteit leveren.”
 
Maria Fernandéz de Bobadilla's onderzoek was onderdeel van haar Master in Plantenwetenschappen aan Wageningen University & Research. Haar afstudeerprojecten werden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de leerstoelgroep Entomologie. Een van de projecten werd uitgevoerd op het Max Planck Instituut voor Chemisch Ecologie in Jena (Duitsland). Maria werd voor deze prijs genomineerd door haar examinator, Prof. Dr. Marcel Dicke.
 
East-West Seed rijkt deze prijs uit om zo meer interesse te genereren voor plantenwetenschappen.