Nieuws

Albert van Dijk benoemd tot hoogleraar Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer

article_published_on_label
6 december 2021

De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research heeft prof. dr. Albert van Dijk per 1 september 2021 benoemd tot hoogleraar van de leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer.

De leerstoel heeft als doel bij te dragen aan een beter begrip van hydrologische processen op stroomgebiedsschaal, door het gebruik van geavanceerde meetmethoden, modellen en assimilatietechnieken. Een belangrijk thema is klimaatadaptatie, bijvoorbeeld uitdagingen als gevolg van veranderende neerslag- en droogtepatronen en zeespiegelstijging.

Prof. dr. Van Dijk: "Ik heb de afgelopen zeventien jaar in Australië gewoond, waar ik ook heb gewerkt aan het gebruik van modellen en satellietmetingen in waterbeheer. Australië ervaart deels andere waterproblemen dan Nederland. Bijvoorbeeld, wie mag er hoeveel water uit rivieren en stuwmeren halen, en hoe ga je om met droogte? Maar ook in Nederland wordt droogte een steeds groter probleem."

Satellietgegevens om droogte te monitoren

Vanuit het verleden heeft Nederland unieke expertise op het gebied van ontwatering en waterkering. "Dat zie je zowel binnen Wageningen University & Research als bij andere Nederlandse universiteiten en instituten", zegt prof. dr. Van Dijk. "Maar de nadruk op het afvoeren van water maakt ons ook kwetsbaarder voor droogte. Dat zorgt bij het onderzoek voor bijzondere uitdagingen."

Satellietmetingen spelen een rol bij waterbeheer. Prof. dr. Van Dijk: "Ik werk graag met satellietgegevens. Ze kunnen je veel vertellen, bijvoorbeeld over de gevolgen van droogte, en als waarschuwing daarvoor. Of om waterdiefstal op te sporen. In Australië, en op veel andere plaatsen in de wereld, zijn satellietwaarnemingen soms de enige beschikbare metingen. Maar ook in Nederland hebben ze hun nut."

Omgevingswetenschappen

Prof. Albert van Dijk

Tijdens zijn studie ontwikkelde prof. dr. Van Dijk interesse in de veranderende interactie tussen mensen, geologie, vegetatie en de waterkringloop. Hij specialiseerde in omgevingswetenschappen. Hij deed promotieonderzoek naar bodemerosie en de hydrologie van stroomgebieden op Java, Indonesië. In 2003 verhuisde hij naar Australië om te gaan werken voor de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. In 2009 werd hij professor waterwetenschappen en waterbeheer aan de Australian National University. Daar richtte hij het ANU Centre for Water and Landscape Dynamics op: een team dat nieuwe methoden ontwikkelt om het weer, de beschikbaarheid van water en de toestand van het landschap te meten, te blijven volgen en te voorspellen. Deze methoden combineren veelal 'big data' uit satellietwaarnemingen en sensornetwerken met veldonderzoek, biofysische modellering en machinaal leren.

Prof. dr. Van Dijk heeft een passie voor praktische, operationele wetenschappelijke toepassingen. Het grote internationale netwerk van Wageningen University & Research inspireert hem, net als de Wageningse nadruk op oplossingen die de kracht van de natuur benutten in plaats van die te belemmeren.