Nieuws

Allergenen – grote belangstelling voor studiemiddag

Gepubliceerd op
2 januari 2014

Deze middag, 10 december 2013, stond in het teken van allergenen. Meer dan een opfriscursus, bood de middag ook veel actuele informatie vanuit verschillende perspectieven.

De ruim 30 deelnemers zaten zo vol met vragen en gedachten die ze wilden delen, dat het programma enorm uitliep. In 2014 organiseren we een vergelijkbare bijeenkomst. Laat ons uw wensen weten!

De nadruk lag op voedselallergieën, maar ook het ontstaan van astma, COPD en ademhaling allergieën kwam aan bod. En ook de hygiëne hypothese en de rol van het immuunsysteem.

Een overzicht van regelgeving, beleid en toezicht. Met aandacht voor het effect van de komende veranderingen per 13 december 2014; speciaal van belang omdat nog onduidelijk is welk effect deze veranderingen op de kleinere bedrijven in Nederland zullen hebben.

De huidige informatie voor consumenten moet verbeteren. Slechts 6,5% van de producten met een waarschuwing op het etiket, bevat daadwerkelijk het allergeen. Anderzijds, bevat 10% van de producten zonder waarschuwing toch een allergeen. Mogelijkheden voor het bepalen van een ‘referentie waarde’ met behulp van VITAL 2.0 werden besproken.

De vraag naar glutenvrije producten neemt toe. Niet alleen vanwege een toename van coeliakie, maar ook omdat consumenten glutenvrij associëren met een gezonde leefwijze.

Verbeterd allergenen management bij productie van voedingsmiddelen is mogelijk vanuit meer inzicht in allergenenversleping, verwerkingseffecten en schoonmaakeffecten.

Tot slot volgden de deelnemers de real-life route van een monster door de laboratoria van RIKILT, waarna ze terugblikten op de middag onder het genot van hypo allergene drankjes en hapjes.

Sprekers op 10 december 2013 waren: Prof.dr. Harry Wichers, Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Ir. Inge Stoelhorst, Ir. Marjan van Ravenhorst, Dr. Ingrid van der Meer, Ir. Shanna Bastiaan-Net, Dr. Monique Bremer.