Nieuws

Alles over Wagenings onderzoek naar TTX in mosselen

Gepubliceerd op
1 juni 2017

Wageningen Marine Research doet in opdracht van de schelpdiersector en het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar Tetrodotoxine.

De mosselsector in het Zeeuwse Yerseke maakt zich op voor het nieuwe seizoen. Vorig jaar zomer sloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), na een overschrijding van de grenswaarde van de nieuwe biotoxine Tetrodotoxine (TTX) aan de vooravond van het mosselseizoen, uit voorzorg gedurende vijf weken de Yersekebank in de Oosterschelde.

Bekend is dat TTX wereldwijd veel in de natuur voorkomt als een afweerstof die dieren aanmaken om zich te verdedigen. Maar hoe TTX precies in schelpdieren terechtkomt is nog niet bekend.

Er zijn veel aannames over TTX, maar veel belangrijke informatie over het ontstaan en weer verdwijnen van TTX ontbreekt nog
Marnix Poelman, projectleider bij Wageningen Marine Research

Herkomst en verspreiding van toxine

Onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research heeft daarom vorig jaar van de Zeeuwse schelpdierensector en het Ministerie van Economische Zaken de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de herkomst en de verspreiding van de toxine in de Oosterschelde. Het onderzoek wordt verricht in nauwe samenwerking met Wageningen Economic Research, Wageningen Bioveterinary Research en het RIKILT.

‘Binnen het programma ‘Het Geheim van Tetrodotoxine in Nederland’ doen wij onderzoek naar allerlei aspecten van TTX’, zegt Marnix Poelman, projectleider bij Wageningen Marine Research. ‘Er zijn veel aannames over TTX, maar veel belangrijke informatie over het ontstaan en weer verdwijnen van TTX ontbreekt nog.’

Voorspellen opkomst TTX

Wageningen Marine Research verzamelt informatie over de spreiding van TTX, risicolocaties in de natuur, voorspellingsindicatoren in het systeem (temperatuur, zoutgehalte, weer), welk organisme TTX produceert en onder wat voor omstandigheden, waar in de schelpdieren TTX zit en hoe je TTX in het milieu kunt meten. ‘Met deze informatie kunnen we beter voorspellen wanneer TTX opkomt. Die kennis kan direct worden vertaald in te nemen beheersmaatregelen door de sector en overheid’, aldus Marnix Poelman.