Nieuws

Alternatieve financiering in de land- en tuinbouw: meer mogelijk dan gedacht

Gepubliceerd op
8 december 2016

Agrarische ondernemers, bankiers, alternatieve financiers en adviseurs waren donderdag 24 november in Wageningen bijeen voor de tweede masterclass op het gebied van alternatieve financiering. Ondernemers worden hier steeds nieuwsgieriger naar omdat het verkrijgen van krediet bij banken lastiger wordt. Banken komen zeker niet buiten spel te staan maar met behulp van alternatieve financiering kunnen ondernemers stapelen, ook wel gesegmenteerd financieren genoemd. In de VS is dit zogenaamde stapelen al lang gemeengoed en is het aandeel van banken in de totale financiering maar zo’n 20%. In Nederland ligt dit nog altijd rond de 80%.

Programma van de Masterclass

Miranda Meuwissen van Wageningen University & Research is een van de cursusleiders en geeft aan dat uit een peiling naar voren komt dat agrarische ondernemers wel mogelijkheden zien in alternatieve financiering, maar men vaak niet weet waar te beginnen. Sander Oude Luttikhuis, eigenaar van Capax Capital Partners, en ook medecursusleider, schetst de vele mogelijkheden van alternatieve financiering en spreekt uit ervaring over de mogelijkheden vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Deelnemers aan de cursus merken op dat het speelveld aan financieringsmogelijkheden omvangrijk en divers is en dat men baat heeft bij een tussenpersoon die de mogelijkheden kent. Gastsprekers geven de details rond leasen, grond- en vastgoedfinanciering en vanuit de praktijk komt naar voren dat crowdfunding serieuze vormen aanneemt.

De cursus wordt afgesloten met de conclusie dat verbreden en diversifiëren van financieringsbronnen een financieel strategisch bewuste keuze is, maar nog wel even wennen.  

Ervaringen van deelnemers

Frank de Ronde, Ondernemer bij Happy Chicken Farm BV: “Als ondernemer wil je vooruit en is onderzoek en verdieping naar de mogelijkheden van alternatieve financieringsmogelijkheden een belangrijke fase in onze onderneming. De masterclass alternatieve financiering geeft een prima inzicht en overview van de mogelijkheden op dit gebied. De opzet met externe sprekers uit de dagelijkse praktijk, ruimte voor discussie en een aantal interessante cases als afsluiting maakte voor mij de masterclass een boeiende en leerzame middag”

Wyno Zwanenburg, eigenaar Zwanenburg consultancy: “Zowel de financiële als de agrarische wereld is volop in beweging en dat zorgt voor uitdagingen maar biedt ook zeker kansen voor ander manieren en vormen van het aantrekken van geld”.  

Algemene informatie

De masterclass alternatieve financiering is een jaarlijks terugkerende cursus. Geïnteresseerden voor de volgende editie, kunnen vrijblijvend interesse tonen op onze website. Bij het bekend worden van de exacte nieuwe cursus datum, wordt u als eerste ingelicht en heeft u een voorrangpositie voor inschrijving van de cursus.

Masterclass pagina


Heeft u vragen? Neem contact op met programmamanager Liesbeth Vallinga.