Alterra verduurzaamt: zonnecollectoren op de Sinderhoeve

Nieuws

Alterra verduurzaamt: zonnecollectoren op de Sinderhoeve

Gepubliceerd op
4 juni 2015

Alterra maakt serieus werk van duurzaamheid. Sinds kort leveren 84 zonnecollectoren de elektriciteit voor het wetenschappelijk proefstation ‘De Sinderhoeve’ in Renkum. Daarmee wordt dit proefstation als eerste Wageningen UR-gebouw geheel zelfvoorzienend qua stroomverbruik. Opvallend detail is dat de panelen niet op een dak, maar in een glanzende rij op de grond geplaatst zijn. De opbrengst van de panelen is in evenwicht met het jaarlijkse elektraverbruik. “We werken er dus volledig klimaatneutraal,” zegt KAM-manager Paul de Bie, die het plaatsingsproces vanuit Alterra begeleidde.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke bedoeling van De Bie staan ze niet op de Wageningse campus maar op het 11 ha grote onderzoekterrein in Renkum. “In eerste instantie was er het plan de panelen op de campus te plaatsen,” zegt De Bie. “Maar de dakconstructies van onze gebouwen zijn daarvoor eigenlijk niet geschikt. Die zijn gebouwd in een tijd dat de mogelijkheid van een eigen energie-opwekking nog niet op de lijst van eisen stond. Datzelfde geldt voor de daken van veel andere gebouwen op de Wageningse campus. Ook is er op de campus niet voldoende open ruimte om panelen te plaatsen. Dat was er op de Sinderhoeve wel. Daar kunnen zelfs nog veel meer panelen bij. Het streven is om in de toekomst zo ook de energie van een deel van de rest van onze gebouwen zelf op te wekken.”

GA--20150603-N75_4436 - web.jpg

De zonnepanelen op de Sinderhoeve zijn opgesteld in samenwerking met Eneco en gefinancierd vanuit het CO2-compensatiefonds voor vliegreizen van Alterra, alsmede uit verkregen subsidie van de Provincie Gelderland.

GA--20150603-N75_4452 - web.jpg