Nieuws

Amanda Schadeberg wint prijs met presentatie over vissersgedrag

Gepubliceerd op
20 september 2019

Jonge onderzoeker Amanda Schadeberg heeft de 'Best Presentation Award' gewonnen tijdens de ICES-conferentie 2019. Haar onderzoek naar de keuzes en het gedrag van vissers binnen de context van grote veranderingen als Brexit, pulsvisserijverbod en aanlandplicht, werd door de jury beoordeeld als 'an amazing study and beautifully presented'.

De jury gaf aan dat het een uitdaging was te kiezen, ook omdat de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) steeds meer interdisciplinair wordt. Gelet werd op bewijs van “demonstrations of scientific excellence, creativity, innovation and leadership in addressing a particular science question in an objective, clear and concise manner”.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Interdisciplinair onderzoek naar vissersgedrag

Het werk dat Amanda presenteerde doet zij samen met collega’s van Wageningen Marine Research (Marloes Kraan, Jurgen Batsleer), Wageningen Economic Research (Katell Hamon) en de leerstoelgroep Aquaculture and Fisheries (Jan Jaap Poos). Het is een interdisciplinair project dat uitgevoerd wordt dankzij financiering van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het doel van het onderzoek is bij te dragen aan een beter begrip van vissersgedrag. In visserijonderzoek wordt vissersgedrag momenteel bestudeerd door gebruik te maken van kwantitatieve data, die laat zien waar vissers met welke tuigen gevist hebben en welke soorten ze gevangen hebben. De intenties achter hun gedrag bleven echter onduidelijk.

Beter begrip noodzakelijk

Een beter begrip van vissersgedrag is nodig om twee redenen. Ten eerste, om visserijbeheer effectiever te maken is het nuttig om beter te begrijpen wat de intentie van vissers is en waar die door beïnvloed wordt. Dat inzicht kan verkregen worden door een meer kwalitatieve benadering. Ten tweede, omdat de Nederlandse visserij de komende tijd sterk zal veranderen door onder andere Brexit, het pulsvisserijverbod, windparken op zee, aanlandplicht en klimaatverandering.

Het onderzoek dat Amanda presenteerde maakt gebruik van ‘visserijstijlen’ als methode, waarbij kwantitatieve en kwalitatieve methoden en informatie zijn gecombineerd. De heterogeniteit van vissers wordt hierdoor beter begrepen. De analyse is niet alleen meer gebaseerd op techniek, doelsoorten en visgronden, maar ook op veel sociale factoren. In de presentatie werden de visserijstijlen gepresenteerd van de Nederlandse demersale visserij en werd uitgelegd hoe deze kennis kan worden toegepast.

Vervolg

In de komende maanden wordt de analyse verder afgemaakt en het artikel ingestuurd voor publicatie. Amanda Schadeberg gaat per 1 november werken bij de leerstoelgroep Milieueconomie en natuurlijke hulpbronnen aan haar PhD-onderzoek naar diepzeevisserij.