Nieuws

Arbeidsmogelijkheden in de glastuinbouw voor Syrische vluchtelingen in Jordanië

Gepubliceerd op
3 mei 2017

Er is een nieuw project gestart in Jordanië dat moet leiden tot een verbeterde voedselzekerheid in combinatie met het creëren van werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen en Jordaniërs. Daarnaast opent het ook deuren voor Nederlandse bedrijven om hun aanwezigheid in Jordanië uit te breiden.

Het door Nederland gefinancierde programma HEAD (Food Security and Creating Employment Opportunities for the Syrian Refugees and Jordanians in Hydroponic Agriculture Production and Improving the Value Chain in the Agriculture Sector) heeft als doel het verbeteren van de waardeketen in de Jordaanse agrarische sector en richt zich op Syrische vluchtelingen en Jordaniërs.

Werk en voedsel in Jordanië

Het project moet leiden tot een verbeterde voedselzekerheid en het creëren van werkgelegenheid voor de Syrische vluchtelingen en Jordaniërs. Belangrijkste elementen van het programma zijn:

 Glastuinbouw voor Syrische vluchtelingen in Jordanië

Samenwerking Nederland en Jordanië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt financiële middelen voor Jordaanse telers en na-oogstbedrijven om deze technologieën te verkrijgen. Het opent ook deuren voor Nederlandse bedrijven om hun aanwezigheid in Jordanië uit te breiden. Zowel de Nederlandse als de Jordaanse projectpartners zullen naar verwachting bijdragen aan het succes van de implementatie door:

  1. Ondersteuning van technologieoverdracht en kennisdeling tussen Nederlandse en Jordaanse partners
  2. Investeren in trainingen, demonstraties, workshops en vergaderingen voor het delen van kennis.
  3. bijdragen aan de kosten van nieuwe installaties door kostenverdeling tussen Jordaanse kwekers en bedrijven en kortingen door de Nederlandse leveranciers.

Het project steunt de bevordering van de hydroponische landbouw op drie boerderijen in de Jordaanvallei en de hooglanden van Jordanië.

Het project wordt uitgevoerd in Jordanië door EcoConsult in samenwerking met de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, HollandDoor Cooperative U.A., en Bureau Leeters.