Nieuws

Arnold van Vliet bij Duurzame 100 van Trouw

Gepubliceerd op
6 oktober 2016

Trouw maakte 5 oktober de eerste namen bekend van de Duurzame 100 van 2016. Arnold van Vliet van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University & Research staat hierin op plaats nummer 80.

Trouw stelt jaarlijks deze lijst op met de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

Trouw schrijft over Arnold van Vliet:

“Deze bioloog van de Wageningen Universiteit slaagt erin een brug te slaan tussen de wetenschap en het bredere publiek. Van Vliet is gespecialiseerd in citizen-science-networks, of burgerwetenschapsnetwerken. Is er in het land overlast van wespen of muggen, dan komt Van Vliet op tv uitleg geven. De publieksbioloog initieerde de Natuurkalender, een website waarop duizenden Nederlanders natuurwaarnemingen in kunnen voeren. Op basis van duizenden ooggetuigenverslagen krijgen Van Vliet en zijn collega's inzicht in de levenscycli vanverschillende organismen – maar ook hoe die cycli, door met name klimaatverandering, door de jaren heen veranderen. Verder stond Van Vliet aan de wieg van de Muggenradar, de Allergieradar (met een hooikoortsverwachting en een pollenplanner) en de Tekenradar. Geplaagde burgers kunnen daar melden hoeveel last ze hebben van beten van muggen en teken of van hooikoorts. Met die informatie kan er een risicoprognose worden gemaakt, waardoor mensen weten wat hen te wachten staat.”

Trouw Duurzame 100

Sinds 2009 publiceert Trouw elk jaar de Duurzame 100. Op de lijst staan personen die in het jaar voorafgaand aan publicatie van de lijst zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om mensen die daadwerkelijk iets hebben bereikt of iets in beweging hebben gezet. De lijst is samengesteld door Trouw in samenwerking met duurzaamheidsexperts.

Ga naar de Duurzame 100 van 2016