Arnold van Vliet op plaats 55 in Duurzame Top 100 van Trouw

20 oktober 2015

Arnold van Vliet van de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University is op nr. 55 geëindigd in de Duurzame Top 100 van Dagblad Trouw.

Volgens de jury slaagt Arnold van Vliet er als geen ander in om een brug te slaan tussen de wetenschape en het grote publiek. "Een zeldzaam gen binnen de academische gemeenschap," zegt de jury, die met name de burgerwetenschapsnetwerken van Arnold roemt. Uit het juryrapport: "De Natuurkalender bijvoorbeeld is een website waarop duizenden Nederlanders natuurwaarnemingen in kunnen voeren. Bijvoorbeeld wanneer het fluitenkruid in bloei staat. Of wanneer de koolmeeseitjes precies uitkomen. Op basis van duizenden ooggetuigenverslagen krijgen Van Vliet en zijn collega's inzicht in de levenscycli van verschillende organismen - maar ook hoe die cycli, door met name klimaatverandering, door de jaren heen veranderen. Een ander publiek-cum-wetenschapsinitiatief van Van Vliet is de Muggenradar. Voor al het klein natuurnieuws richtte Van Vliet de website Natuurbericht op. Omdat Van Vliet (groene) wetenschappelijke ontwikkelingen beschikbaar wil maken voor iedereen. Het nieuwste onderzoek staat, in gewone-mensen-taal, online."

Doel van de Duurzame 10 is te laten zien dat een duurzame wereld alleen mogelijk is als er mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor dat doel. De Duurzame 10 wordt jaarlijks samengesteld door een jury, waarin dit jaar onder andere Frank Berendse zat. Behalve Arnold van Vliet staan vanuit Wageningen ook Louise Vet (nr. 33) en Louise Fresco (nr. 96) in de lijst. De eerste plaats is voor Maurits Groen, de man die zonnelampjes heeft ontwikkeld waarvan er inmiddels 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen, onder meer in Irak, Siriƫ, Soedan, Congo en de Gaza-strook.

Klik hier voor de volledige Duurzame Top 100 van 2015.