Assemblagelijn PicknPack in opbouw

Nieuws

Assemblagelijn PicknPack in opbouw

Gepubliceerd op
25 november 2015

Het door de EU gefinancierde project PicknPack beoogt het flexibel verpakken en op kwaliteit beoordelen van onder andere tuinbouwproducten en kant-en-klaar maaltijden. Op Wageningen Campus worden op dit moment de hardware modules, geleverd door 12 onderzoeksgroepen, bedrijven en universiteiten, samengevoegd tot een assemblagelijn.

De eerste module van de lijn is een thermoformer die uit een rol kunststoffolie in een verwarmde mal bakjes vormt, waarna er verschillende producten in worden neergelegd. Deze thermoformer is gebouwd door DTI (Deens Technologisch Instituut).

Omdat met de lijn verschillende producten worden verwerkt van verschillende afmetingen, is het nodig om de vorm van de bakjes aan te passen naar het product. Tegenwoordig hebben de mallen een vaste samenstelling, waardoor het overschakelen naar een andere vorm veel tijd kost en de mallen zelf zijn zeer kostbaar. Door gebruik te maken van een samenstelling van blokken waaruit de mal is opgebouwd kan nagenoeg iedere malvorm offline in een aantal minuten worden samengesteld. Een automatisch wisselstation in de thermoformer wisselt de mallen binnen een minuut, waardoor de productie snel hervat kan worden.

De thermoformer module in de PicknPack assemblagelijn
De thermoformer module in de PicknPack assemblagelijn