Botrytis, alert system, webservice, Gezonde Kas, agrotechnologie

Nieuws

Botrytis Alert webservice van Gezonde-Kassysteem

Gepubliceerd op
16 oktober 2014

Botrytis Alert is een webservice die waarschuwt voor risico’s op botrytisinfectie in tomaat. De webservice kan gekocht worden door tomatentelers en is ontwikkeld binnen het Gezonde-Kasproject waar naast Wageningen University & Research vele instituten en bedrijven in participeerden.

De rekenregels zijn gebaseerd op een bestaande relatie tussen het optreden van botrytis en het kasklimaat (temperatuur, luchtvochtigheid, straling). Vooral als een bepaald hoog vochtgehalte gedurende langere tijd aanhoudt en weinig wordt onderbroken door droge perioden, wordt een risico afgegeven.

Luchttemperatuur en luchtvochtigheid

De webservice berekent voor elk gridpunt waar een sensor voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid hangt, het risico apart uit. Bij een bepaald risico kleurt het vlakje rond het gridpunt rood (zie figuur). Zo kunnen koudere, vochtige plekken met een verhoogd risico worden opgemerkt. De meetdata van de zogenaamde ‘Wandelende Meetbox’ kunnen ook als input gebruikt worden.

Sporencollector aanbevolen

Het risico neemt toe als er meer sporen in de lucht zijn. Bij toepassing van de Botrytis Alert wordt daarom het gebruik van een sporencollector aanbevolen. Evenwel wordt de sporendruk ook gesimuleerd, en is afhankelijk van het verloop van het vochtdeficiet. Hiervoor wordt een relatie gebruikt die sporenvorming op oud, vochtig en afstervend blad beschrijft.

Stengelbotrytis in tomaat

Botrytisinfectie is lastig voorspelbaar. In tomaat is het extra ingewikkeld doordat de meest voorkomende vorm, stengelbotrytis, niet alleen afhangt van het klimaat, maar ook van de manier van bladplukken, de hygiëne in de kas en de weerstand van de plant. Deze aspecten worden in het Gezonde-Kassysteem meegenomen. De Botrytis Alert webservice kan hiermee verbonden worden tegen meerkosten. De webservice kan op elk platform draaien als er maar een internetverbinding aanwezig is.