Nieuws

BRO’tjes over de bodem

Gepubliceerd op
17 augustus 2021

Het programmabureau BRO heeft de afgelopen maanden net als afgelopen jaar zogenaamde BRO’tjes geprogrammeerd. Dat is een online serie colleges/webinars/workshops die iedere maand worden georganiseerd. De onderwerpen zijn divers, zo is op 27 mei het gebruik van gegevens uit de
geomorfologische kaart in je eigen GIS-systeem besproken.

Eind juni heeft Stephan Mantel (ISRIC) deelnemers meegenomen naar het Wereldbodemmuseum. Het museum heeft een unieke collectie van zo’n 1200 bodemprofielen uit 80 landen. Aan de hand van deze (3D-)profielen heeft Stephan de grote diversiteit aan bodems en hun eigenschappen laten zien. Veel van deze bodems hebben unieke verhalen die verband houden met bredere thema’s als bijvoorbeeld klimaatverandering en voedselzekerheid. Fenny van Egmond van WENR heeft verteld over hoe de Europese Unie en de het Global Soil Partnership van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bodeminformatie inwinnen en ontsluiten en welke rol het International Soil Reference and Information Centre (ISRIC) daarin vervult. Beide organisaties worden voor wat betreft hun bodeminformatie gevoed door tal van nationale organisaties. Voor Nederland is dat uiteraard de Basisregistratie Ondergrond.

Dit webinar en de presentaties kunt u terugkijken: Begin de dag met een BRO’tje

Na de zomervakantie staan er weer nieuwe BRO'tjes op de agenda. Op 9 september, 7 oktober, 4 november en 9 december. Ze starten telkens om 09:00 uur en duren een uur.