BZG certificeert eerste waterzuivering voor de glastuinbouw

BZG certificeert eerste waterzuivering voor de glastuinbouw

20 september 2016

De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) heeft op 22 september de eerste waterzuivering geplaatst op de ‘BZG-lijst zuiveringsinstallaties glastuinbouw’. De installatie werkt op basis van ozon. Onder de naam HortiZone wordt deze zuiveringsinstallatie in verschillende capaciteiten op de markt gebracht door Agrozone uit Loenen. De begeleiding in het certifceringstraject en de benodigde tests zijn uitgevoerd door een team van Wageningen Glatuinbouw, onder leiding van Jim van Ruijven.

Meer informatie over de beoordeling en certificering van zuiveringsinstallaties staat op de Helpdeskwater.

Agrozone schrijft op haar website het volgende over deze techniek:
"Oxidatie met behulp van ozon is een van de meest milieuvriendelijke zuiveringstechnieken. Inzet van actief kool, waterstofperoxide, chloor, katalysatoren of gecoate keramische korrels is niet nodig. De zuivering vraagt alleen elektriciteit en perslucht. Het instapmodel met een capaciteit van 0,7 m3 per uur is net iets groter dan een europallet en wordt geleverd in een 230 Volt-uitvoering waardoor de energiekosten laag blijven. Er zijn installaties met een capaciteit tot 10 m3 per uur leverbaar, zowel voor individuele bedrijven als voor collectieven. Voor een hogere capaciteit is maatwerk mogelijk. De totale investering, inclusief installatiekosten, komt in elk geval dit jaar nog aanmerking voor MIA en Vamil. Voor 2017 komt deze regeling mogelijk te vervallen.

Er is ook een PLUS variant van HortiZone leverbaar die tevens als ontsmetter ingezet kan worden. Deze zorgt naast een volledige ontsmetting van het drainwater voor een aanzienlijke verhoging van het zuurstofgehalte in het gietwater. Hierdoor wordt de ziektedruk rondom de wortels verlaagd en de nutriƫntenopname verbeterd. Ook blijven de leidingen en het druppelsysteem schoner. Een voordeel van het gebruik van ozon als ontsmetter is dat ook groeiremmers en wortelexudaten uit het water worden verwijderd. Om te kunnen voldoen aan een nulemissie in 2027, is er een zuiveringstap ontwikkeld om natrium en stikstof te verwijderen. Deze unit kan achter de HortiZone geplaatst worden. De restproducten uit deze zuivering zijn herbruikbare meststoffen.

Vanaf 1 september 2013 geldt de nieuwe Europese biocide wetgeving voor alle technieken die gebruik maken van radicalen zoals ozon, UVC/H2O2, ozon/ H2O2, ozon/UVC en katalysatoren. Producenten en leveranciers van deze technieken dienden voor 1 september 2016 de aanvraag te hebben ingediend. Agrozone heeft ook de biociden toelating geregeld. De ozonsystemen van Agrozone voldoen aan de nieuwste eisen uit de biocide wetgeving."