Leucocoprinus in Kalanchoë, duurzame gewasbescherming, schimmeli

Nieuws

Beheersing van Leucocoprinus in potplanten

Gepubliceerd op
24 september 2014

In de teelt van potplanten kan overmatige groei optreden van de goudgele plooiparasol, Leucocoprinus birnbaumii. Ook andere Leucocoprinus soorten worden waargenomen in de teelt. Hygiëne is belangrijk om verspreiding via grondresten en water te voorkomen.

Dit jaar loopt er onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw dat zich richt op het ontwikkelen van alternatieve beheersmaatregelen en gefinancierd wordt door Productschap Tuinbouw.

In labtesten werd gevonden dat suikergehalte in het voedingssubstraat van invloed is op de groei van Leucocoprinus en dat oxidatieve en biologische producten bij preventieve toepassing de schimmelgroei kunnen verminderen.

Deze zomerperiode worden in een kasproef met Kalanchoë en Aloë vera de effecten van producten met een directe werking op de potgrondschimmel getoetst. Daarnaast bestuderen we of verspreiding indirect voorkomen kan worden door stimulering van plantafweerreacties.

Een flyer met informatie over de levenscyclus en resultaten van recent onderzoek naar beheersing en preventie is beschikbaar op de website van Wageningen UR en LTO Glaskracht.Leucocoprinus in Aloë vera
Leucocoprinus in Aloë vera