Bekijk de lezing van professor emeritus Ivan Buddenhagen live tijdens de Wageningen Banana Day

14 november 2014

Op 18 november organiseert Wageningen UR de eerste Wageningen Banana Day. De dag wordt op Wageningen Campus geopend met een lezing door professor emeritus Ivan Buddenhagen, één van de bekendste bananendeskundigen in de wereld. Hij zal tijdens deze lezing ingaan op de impact van Panamaziekte, een ziekte veroorzaakt door een schimmel die de wereldwijde bananenproductie bedreigt.

De lezing start om 10.30 uur en is live via deze pagina te bekijken. Na de lezing is er een discussie tot 12.00 uur. Helaas zijn er geen tickets meer beschikbaar voor deze dag. Wel zijn de activiteiten op Twitter te volgen via #wageningenbananaday en op Facebook. De lezing is ook later nog via deze pagina te bekijken. Na de lezing wordt er een tour georganiseerd langs diverse bananenonderzoekslocaties van Wageningen UR en is er mini-symposium over de toekomst van de banaan.

Professor Ivan Buddenhagen

Professor emeritus Ivan Buddenhagen

Ivan Buddenhagen was sinds 1981 tot zijn pensioen in 1994 hoogleraar aan het Agronomie departement van de University of California (Davis). Tijdens deze periode werkte hij aan een biotechnologie programma voor de Wereld Bank om belangrijke ziektes in banaan aan te pakken. Recent was hij betrokken bij een vijfjarig onderzoeksprogramma: “Fusarium Wilt Disease of Banana: breeding for better varieties; understanding biology of the disease, managing the disease” van de Nunhems Foundation.

Wageningen UR en de banaan

Binnen Wageningen UR werken diverse wetenschappers en studenten aan ‘de banaan’. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de door schimmels veroorzaakte Panamaziekte en Black Sigatoka die een grote impact hebben op de bananenteelt, werken onderzoekers aan het optimaliseren van de teelt, het transport en rijpen van bananen en wordt onderzocht wat de rol is van banaan in verschillende culturen.

Daarnaast heeft een groep van 12 studenten van Wageningen University dit jaar de tweede prijs gewonnen in de IGEM (international Genetically Engineered Machine) competitie in Boston. Met hun ontwerp van een schimmeldodende bodembacterie om bananenplanten te beschermen tegen de verwoestende Panamaziekte bereikten zij de tweede plaats van alle inzendingen.