Nieuwe publicatie: Buurkoolmezen zingen uit de toon

Nieuws

Beleef de lente van de Koolmees

Gepubliceerd op
25 februari 2015

Koolmeesonderzoekers Lysanne Snijders en Lies Zandberg van de leerstoelgroep gedragsecologie en NIOO-KNAW houden samen met Peter de Vries van NIOO-KNAW een blog bij op de website ‘Beleef de lente’.

Nu het broedseizoen weer bijna van start gaat, houden Lysanne en Lies je de komende maanden via hun blog op de hoogte van hun ervaringen en avonturen met De Koolmees. Tegelijk met het blog gaan vanaf 1 maart de camera’s van de vogelbescherming weer aan zodat je ook zelf vanuit huis de koolmees kan volgen.

Nieuwe ronde, nieuwe locatie, nieuwe kansen

Tituu, tituu, tituu. Hoor je ze al buiten? Wij wel. De koolmeesmannen zingen er namelijk al rustig op los. Toch gaat het nog wel even duren bij de koolmees voor er ook echt eieren aan te pas komen, maar gelukkig vormen de uilen van Beleef de Lente een goed voorprogramma.....

Nieuwe publicatie: Buurkoolmezen zingen uit de toon

Afgelopen week is ook een nieuwe artikel verschenen van Lysanne Snijders getiteld ‘Song Trait Similarity in Great Tits Varies with Social Structure‘. Koolmezen zijn territoriaal en gebruiken hun lied om onbekende potentiële concurrenten en vertrouwde buren op hun territorium te wijzen. Uit het onderzoek van Lysanne blijkt dat koolmeesburen vaker verschillen in de snelheid waarmee ze hun liedjes zingen (liedjes per minuut) dan koolmezen die geen buren van elkaar zijn. Dit kan volgens de onderzoekers twee oorzaken hebben: ofwel zingen buur-koolmezen bewust anders om verwarringen tegen te gaan, of het verschil is het gevolg van een voorkeur voor bepaalde buren tijdens het uitzoeken van een territorium. De auteurs kunnen hier in ieder geval al uit concluderen dat de buurtstructuur van de koolmees relevant kan zijn in het ontstaan van de variatie in territoriaal gezang.