Nieuws

Bescherming unieke meren vol gouden kwallen in Indonesië door WNF-INNO Fonds

Gepubliceerd op
21 maart 2016

Het nieuwe project “Islands of gold: Bescherming van unieke meren vol gouden kwallen in Misool, Raja Ampat, Indonesia” van onderzoeker Lisa Becking heeft een subsidie ontvangen van het WNF-INNO-fonds.

Kwallenmeren? Ja, die bestaan! Meren van zeewater volledig gevuld met immense populaties goud-roze kwallen... Bekijk hier de video:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Kwallenmeren populair bij toeristen

Deze meren zijn unieke biotopen, wereldwijd zijn slecht slechts 13 goudenkwallenmeren bekend. Deze bevinden zich in Palau, Vietnam en Indonesië. In Palau trekken de meren duizenden toeristen per jaar, die willen zwemmen tussen miljoenen geleiachtige wezens, zonder dat ze gestoken worden. Onlangs zijn drie van dergelijke kwallenmeren gedocumenteerd in Raja Ampat, Indonesië en ze beginnen aandacht te krijgen van de toeristische sector. Er is echter geen natuurbeheersplan of wetgeving om deze kwetsbare ecosystemen tegen uitbuiting en ongereglementeerde toerisme te beschermen.

Opzet monitoring- en conservatieplan

Onderzoeker Lisa Becking werkt sinds 2007 in Raja Ampat en is gespecialiseerd in de ecologie en evolutie van mariene meren. Dit nieuwe project dat wordt gesubsidieerd door het WNF-INNO Fonds, heeft als doel het opzetten van een monitoringsprogramma en een conservatie- managementplan, in samenwerking met de lokale autoriteiten en de Universiteit van Papua.

Publicatie:

Het WNF-INNO Fonds heeft als doel Nederlandse organisaties te ondersteunen in innovatieve projecten binnen of buiten Nederland, ten behoeve van internationale natuurbescherming. Het is bedoeld als opstartgeld voor een variëteit aan projecten, bijvoorbeeld educatie, onderzoek, capaciteitsopbouw etc., die bij voorkeur inzichten opleveren die door WNF elders ingezet kunnen worden.