Nieuws

Betaalbaar blauwtongvaccin met een lage benodigde dosis ontwikkeld

Gepubliceerd op
9 december 2016

Een studie naar de ontwikkeling van een nieuw blauwtongvaccin heeft een volledig veilig DISA-vaccin opgeleverd dat in het gevaccineerde dier vermeerdert maar geen ziekte veroorzaakt, en dat onderscheid tussen gevaccineerde en geïnfecteerde dieren mogelijk maakt. Het DISA-vaccin kan worden aangepast voor diverse serotypen van het blauwtongvirus, en kan ook veilig gebruikt worden in combinatie-vaccins voor verschillende serotypen. De recente studie toont aan dat het nieuwe DISA-vaccin ook prijstechnisch concurrerend is gezien de lage vereiste dosis, en vanwege de optimale methode door intramusculaire vaccinatie die zeer geschikt is voor grote vaccinatiecampagnes.

Blauwtong (BT) is een ziekte bij herkauwers die veroorzaakt wordt door blauwtongvirus (BTV) dat wordt overgedragen naar een ander dieren door knutten (Culicoides). Uitbraken zijn in Nederland met succes bestreden met grote vaccinatiecampagnes. De bestaande vaccins hebben echter diverse nadelen, zoals de hoge kosten voor geïnactiveerd vaccins, veiligheidsaspecten van levend-afgezwakte vaccins en het ontbreken van DIVA-mogelijkheden voor beide typen blauwtongvaccins.

DISA-vaccins
DISA-vaccins (Disabled Infectious Single Animal) zijn gemaakt op basis van blauwtongvirus waar het niet-structurele eiwit NS3/NS3a uit is verwijderd. Het DISA-vaccin beschermt schapen op een veilige manier tegen blauwtonginfectie met lagere doses dan de huidige beschikbare
vaccins. Deze DISA-vaccins geven zeer goede bescherming, zijn niet ziekmakende en replicerende vaccins, veroorzaken geen viremie, en zijn geschikt om onderscheid te maken tussen besmette en gevaccineerde dieren (DIVA). DISA-vaccins kunnen zich niet vermeerderen in insecten, waardoor deze vaccins niet door knutten verspreid worden na het nemen van een bloedmaal bij een gevaccineerd dier. Een ongecontroleerde verspreiding van DISA-vaccins is dus geblokkeerd door het ontbreken van viremie en het onvermogen om te vermeerderen in het insect.

Lage dosis
De lage beschermende dosis van het ontwikkelde prototype voor serotype 8 van het DISA/DIVA-vaccinplatform creëert ook mogelijkheden voor op maat gemaakte cocktailvaccins voor meerdere serotypen, en uiteindelijk voor een breed beschermend blauwtongvaccin.

Er wordt naar een farmaceutisch bedrijf gezocht om dit vaccin te gaan registreren. Een registratietraject duurt zeker enkele jaren. De komende jaren kan het vaccin dus nog niet toegepast worden.