Nieuws

Bewaren van bloembollen kan energiezuiniger

Gepubliceerd op
26 maart 2019

Het bewaren van bloembollen kan energiezuiniger door ze in dunne lagen te leggen. Dit kost bovendien minder ruimte dan het bewaren van de bollen in kuubkisten. Dat blijkt uit een proef die werd uitgevoerd binnen de PPS Het Nieuwe Verwerken, waarvan Wageningen University & Research een van de partners is.

Het Nieuwe Verwerken is een onderzoeksproject voor de bloembollensector. Het doel is om betere manieren te vinden om bloembollen te bewaren en te verwerken om zodoende de ziektedruk te verlagen en milieuvriendelijker, efficiƫnter en arbeidsvriendelijker te werken. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder de vlag van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Als bloembollen in dunne lagen worden gelegd, dan volstaat het circuleren van de cellucht langs de bollen, zo bleek uit de proef. Dit vraagt minder energie dan de huidige methode, waarbij lucht door kuubkisten wordt geblazen. Bovendien kunnen bij de nieuwe methode meer bollen worden opgeslagen in een cel. Bekijk een hieronder een video van de proef of bekijk alle video's van Het Nieuwe Verwerken op www.hetnieuweverwerken.nl.

De partners Het Nieuwe Verwerken zijn Wageningen University & Research, KAVB, Anthos, Machinefabriek Akerboom, Bright Spark, GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek. Daarnaast levert het Innovatiefonds van Rabobank Bollenstreek een financiƫle bijdrage.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan