Nieuws

Bijdrage Wageningen UR aan winnaars GreenTech Innovation Awards

Gepubliceerd op
10 juni 2014

Tijdens de opening van de vakbeurs GreenTech in Amsterdam RAI op 10 juni, zijn de GreenTech Innovation Awards uitgereikt door Aalt Dijkhuizen, voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR. Het concept ID-kas van Technokas uit De Lier en Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker won de Greentech Innovation award in de categorie Techniek en in het overall klassement. De winnaar in de categorie Productie is het teeltsysteem Futagrow van Metazet/Formflex. Bij de ontwikkeling, begeleiding en monitoring van beide prijswinnende systemen is Wageningen UR Glastuinbouw nauw betrokken.

ID-Kas

In 2010 is een consortium opgericht om het idee van dubbelglas voor een energiezuinige kas uit te werken en zo een forse energiebesparing te bereiken. "Hierbij was het probleem”,  vertelt onderzoeker Frank Kempkes, namens Wageningen UR Glastuinbouw betrokken bij de ontwikkeling, “dat normaal dubbelglas bij gebruik in een kas 20% minder licht doorlaat.” Bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk werd de Venlow Energykas gebouwd om de lichtdoorlaat van diverse soorten glas te monitoren. Volgens Frank Kempkes hebben de onderzoekers veel profijt van het simulatiemodel KASPRO. In de afgelopen jaren is intensief overleg gevoerd door alle betrokkenen, wat heeft geleid tot bouw van de prijswinnende ID-kas in Pijnacker. De duurzame ID-kas is energiezuinig door gebruik te maken van dubbelglas voorzien van een antireflectiecoating.

Futagrow

Futagrow is een nieuw en duurzaam teeltsysteem, waarbij het gewas niet in steenwol, maar in stromend water op goten worden geteeld. Alle afvalstromen zijn bio-based (C2C). Door intensieve productie wordt efficiënter gebruik gemaakt van middelen (nutriënten, water, licht). De teelt bestaat uit korte, elkaar overlappende teelten, waardoor er altijd gezonde jonge planten groeien en tussentijds schakelen van rassen mogelijk wordt. Namens Wageningen UR Glastuinbouw is onderzoeker Jan Janse nauw betrokken bij het onderzoek en de ontwikkeling.