Bijen paren in park De Hoge Veluwe

Nieuws

Bijen paren in park De Hoge Veluwe

Gepubliceerd op
3 juli 2015

Tussen witte fietsen en burlende herten vliegen ook honingbijen in park De Hoge Veluwe. Sinds vorige week staan in een stille wildweide 58 bijenvolken, elk met een maagdelijke koningin en een paar honderd darren. Ze worden zusterlijk verzorgd door enkele duizenden werksters. Iedere koningin zal met zo’n 10 – 15 darren paren.

Natuurlijke resistentie tegen de varroamijt

Wageningen UR onderzoekt hoe in ‘gewone’ Nederlandse honingbijenvolken via natuurlijke selectie resistentie tegen de varroamijt (Varroa destructor) ontstaat. De varroamijt is een ernstige parasiet van honingbijen. Om dit te onderzoeken is het van belang dat de koninginnen van de bijenvolken, die sinds 2008 worden gevolgd voor het onderzoek, niet paren met darren van bijenvolken van imkers uit de omgeving.

Afgelegen plek

De volken staan daarom bij elkaar op een afgelegen plek in park De Hoge Veluwe. Zo kunnen de koninginnen paren met darren uit deze groep van volken en niet met darren van volken van imkers in de buurt. De groep van jaarlijks ongeveer 50 bijenvolken begint al aardig resistent te worden tegen varroamijten. Die eigenschappen, en de genen waarin die eigenschappen verankerd liggen, willen de onderzoekers niet verliezen of ‘verdunnen’ met genen van darren uit niet-resistente bijenvolken. Daarom paren ze onder elkaar en kan onder andere via genetisch onderzoek achterhaald worden hoe resistentie tegen de varroamijt ontstaat.