Nieuws

Bijenfestival Wageningen Zoemt op zaterdag 30 mei

Gepubliceerd op
27 mei 2015

Bijenexperts nodigen u uit om op zaterdag 30 mei een bezoek te brengen aan het Bijenfestival ‘Wageningen Zoemt’ in de binnenstad van Wageningen. Tijdens het Bijenfestival leert u hoe u minimaal 10 duizend bijen kunt ondersteunen in hun battle om te overleven en in het bestuiven van wilde planten, fruitbomen en landbouwgewassen. In korte inspirerende presentaties leert u van alles over de bij en hoe particulieren, gemeenten, boeren en bedrijven bijen succesvol helpen. Er zijn uiteenlopende kijk-, doe-, speur- en proefactiviteiten voor jong en oud op de informatiemarkt in het Torckpark. Om het leven en de strijd van de bij maximaal te ervaren wordt voor het eerst de nationale Bijenbattle gespeeld, een wereldwijde primeur.

Begin thuis een bijenhotel of nectarkroeg

Op de informatiemarkt in het Torckpark kunt u tips en adviezen krijgen over hoe u van uw tuin of omgeving een ware nectarkroeg kunt maken. U kunt meedoen aan een workshop bijenhotels maken, plaatsen en onderhouden onder begeleiding van bijen(hotel)expert Dick Belgers (werkzaam bij Alterra). Uiteraard kunt u oog in oog staan met de bij, binnen in bijenkasten kijken en al uw vragen aan de bijenexperts van Nederland stellen. Ook uw smaak- en geurzintuigen zullen geprikkeld worden door diverse bijproducten. Voor kinderen is er een speciale speurtocht uitgezet. Het Bijenfestival wordt opgeluisterd door culturele optredens in het kader van de Week van de Amateurkunst (WAK) dat ‘Bloem en Bij’ als thema heeft.

Bijenkasteel
Bijenkasteel

Succesverhalen

Logo_Wageningen_Zoemt.png

Er zijn al heel veel mensen heel succesvol in het ondersteunen van bijen in ons land. In het Heerenstraat Theater, de Openbare Bibliotheek en de Wilde Wereld leggen experts op inspirerende wijze uit wat ze bereikt hebben, welke uitdagingen ze moesten overwinnen en vooral waarom het een succes werd. De voorbeelden hebben de focus op tuinen/particulieren, op gemeenten, op bedrijventerreinen en op landbouwgebieden. Het laat zien dat bijen overal geholpen kunnen worden en dat iedereen kan bijdragen. Vanuit Wageningen UR vertelt Sabine van Rooij (Alterra) over het bloemvriendelijk maken van de Heineken Brouwerij en omgeving en Sjef van der Steen (Bijen@WUR) vertelt over CSI-bijenonderzoek met vrijwilligers. Er zijn nog 7 andere bijdragen die gaan over bijvoorbeeld Urban Beekeeping, 520 kilometer bloemrijke akkerranden, het omvormen van je tuin tot een Idylle en bijen op het dak van BP Raffinaderij Rotterdam. Elke presentatie wordt twee keer gegeven, zie hier voor het hele presentatieschema.


Doe mee aan de Bijenbattle

Een leuke manier om de battle van de bij te ervaren is om mee te doen aan of te kijken naar de eerste nationale Bijenbattle ter wereld. Het spel is speciaal voor het ‘Wageningen Zoemt’ festival bedacht door Arnold van Vliet (Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse). De spelregels zijn volledig gebaseerd op het leven van bijen in een honingbijenvolk. Op het festivalterrein gaan teams van 8 personen de strijd met elkaar aan waarbij ze zo veel mogelijk ‘honing’ moeten produceren. Samenwerking, uithoudingsvermogen, strategisch inzicht, snelheid, rekenkracht en geluk bepalen de kans op de overwinning. Individuen of teams kunnen zich aanmelden via Wageningenzoemt.nl. Voorafgaand aan het spel worden de spelregels plenair doorgenomen waarna de strijd losbarst.

Het Bijenfestival ‘Wageningen Zoemt’ festival wordt georganiseerd door de Rotaryafdeling Wageningen en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging met actieve inbreng van diverse medewerkers van Wageningen UR. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Rotary on Wheels.


Programma:
Programma Wageningen Zoemt
Tijd Activiteiten
11:00 - 15:00 Bibliotheek, Heerenstraat theater, Wilde Wereld: Lezingen succesvolle bijenprojecten
11:00 - 16:30 Markt: Verkoop door Bijenhuis – signeersessies – honing proeven en vergelijken – verkoop eerste lokale honing van 2015
11:00 - 16:30 Torckpark: kramen voorlichting – workshop bijenhotels maken – speurtocht – koffiecorner – optredens Week van de Amateurkunst Wageningen
15:15 - 16:30 Torckpark: Bijenbattle – Uitleg spelregels – competitie – prijsuitreiking