Nieuws

Biobased bouwmaterialen bieden kansen voor verduurzaming bouw

Gepubliceerd op
4 december 2014

Dertig procent van de broeikasgas emissies zijn te herleiden op de bouwsector. Geen wonder dat men met grote belangstelling kijkt naar biobased oplossingen. De biobased economy opent nieuwe kansen voor innovatie en verduurzaming van de bouw. Welke innovaties zijn het meest kansrijk? Jan van Dam, senior onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research reflecteerde op deze en andere vragen tijdens de BioBindeR themamiddag.

Om kansen voor biobased bouwmaterialen te vertalen naar concrete business, organiseerde BioBindeR onlangs de themamiddag 'toepassingen van natuurlijke vezels in bouwmaterialen'. Circa 35 innovatieve mkb'ers uit het veld kwamen samen. Architecten, designers en ondernemers uit de bouw en de maakindustrie bespraken welke biobased ketens goede kansen bieden voor natuurvezels in de bouw en welke ondernemers mogelijkheden zien om deze ketens samen verder te ontwikkelen.

Jan van Dam, senior onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research sprak tijdens de bijeenkomst over de huidige ontwikkelingen en trends omtrent vezels in bouwmaterialen. Hij nam de aanwezigen mee langs verscheidene soorten vezelproducten en de knelpunten om te komen tot toepasbare bouwmaterialen.

Tijdens een actieve werksessie kwamen ondernemers met verschillende concrete business cases, zoals een biobased alternatief voor cement, bouwstenen van hennep, biobased composieten voor woningisolatie en de ontwikkeling van een 100% biobased woning en strandtent.

Uit de concrete business cases die deze middag ter tafel kwamen, destilleert BioBindeR de meest kansrijke en breed gedragen cases en neemt het initiatief consortia hieromheen op te zetten.  Doel is om zo binnen 1 tot 2 jaar tot nieuwe commerciĆ«le activiteiten te komen.