blauwtongvirus, frankrijk, serotype 8

Nieuws

Blauwtongvirus serotype 8 opnieuw in Frankrijk

Gepubliceerd op
14 september 2015

Op 11 september 2015 heeft ANSES (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety) een bericht uitgegeven dat blauwtongvirus serotype 8 (BTV8) opnieuw in Frankrijk is aangetoond bij landbouwhuisdieren (rundvee en schapen). Op 21 augustus werd de verdenking voor het eerst gemeld. De laatste keer dat BTV8 in Frankrijk werd aangetoond was in 2010.

De huidige vondst betreft een landbouwbedrijf in Allier (provincie Auvergne in het centrum van Frankrijk) met 147 runderen en 208 schapen. Er was sprake van klinische verschijnselen bij één schaap; bij zes schapen werden antistoffen aangetroffen. Bij 27 runderen werden er antistoffen aangetroffen, maar geen van de dieren vertoonde klinische verschijnselen.

BTV8 werd uit het niets in Europa geïntroduceerd en voor het eerst aangetoond in Nederland in augustus 2006 en later in Duitsland, België, Noord-Frankrijk en Luxemburg in hetzelfde jaar. Vóór augustus 2006 werd dit serotype alleen in Afrika, India, Centraal-Amerika en de Caraïben gezien. In de daarop volgende jaren bleek dat het virus kon ‘overwinteren’ waardoor een enorme uitbraak van BTV8 in heel Noordwest-Europa ontstond. Mede door massale vaccinatiecampagnes die in het voorjaar van 2008 startten, werd serotype 8 in nagenoeg alle Europese landen uitgeroeid. Het laatste klinische geval in Frankrijk van een besmetting met BTV8 was in december 2009; de laatste detectie van antistoffen tegen BTV8 was in juni 2010.

De bron van deze nieuwe besmetting in het centrum van Frankrijk is nog onduidelijk. Tot nu toe is ook nog steeds niet bekend wat de bron was van de BTV8-epidemie die in 2006 startte. Er zijn suggesties geweest zoals het vervoer van besmette knutten, de vector waarmee het virus wordt overgedragen, met dieren en/of planten uit derde landen, de import van viraemische dieren, etc.