Nieuws

“Bonte” grote stern uit Zuid-Holland racet naar Texel

Gepubliceerd op
11 juni 2015

Kleurringen zijn op afstand af te lezen, maar nog veel opvallender zijn vogels die voor onderzoek zijn geverfd. Allerlei kleuren worden hiervoor gebruikt, waaronder zilvernitraat, dat in tegenstelling tot wat deze naam doet vermoeden, de veren bruin kleurt. Op 26 mei 2015 werd op de Scheelhoekeilanden (ZH) een grote stern op het nest gevangen en gekleurringd (Lime-N3T).

Foto: "Bonte" (zilvernitraat) grote stern, Utopia, Texel, 30 mei 2015. (Foto: Eric Menkveld, Natuurmonumenten).

De gekleurde stern was vermoedelijk een vrouwtje. Het paar was bij het merken al één van hun twee eieren verloren. Om beter te kunnen volgen wat er verder met haar zou gebeuren werden hier en daar delen van haar verenkleed bruin geverfd. De vogel liet zich hierdoor niet afschrikken en ging verder met broeden. Een paar dagen later (29 mei) verloor ze echter ook haar tweede ei, en toen hield ze zuidwest-Nederland meteen voor gezien.

Na één dag gespot op Texel

Eén dag later, op 30 mei, stond ze in de kolonie Utopia te baltsen en probeerde hier, wellicht met een nieuwe partner, blijkbaar een nieuw leven op te bouwen. Toevallig waren net die avond de beheerder van het gebied, Eric Menkveld (met een enorme telelens) en Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum, die de webcam in Utopia heeft geplaatst, ter plaatse, en die bonte grote stern viel meteen op.

Bonte (zilvernitraat) grote stern, Utopia, Texel, 30 mei 2015. Foto’s Eric Menkveld, Natuurmonumenten. De kleurring is mintgroen (Lime) met inscriptie N3T.
Bonte (zilvernitraat) grote stern, Utopia, Texel, 30 mei 2015. Foto’s Eric Menkveld, Natuurmonumenten. De kleurring is mintgroen (Lime) met inscriptie N3T.

Op de foto's is ook de kleurring te zien. Door de verf werd de vogel onmiddellijk opgemerkt tussen alle andere grote sterns. Door haar kleurring weten we precies om welke vogel het gaat, en door informatie van de ringer, Wouter Courtens van het INBO in België, kennen we ook haar historie. Hopelijk vergaat het haar op Texel beter!