Nieuws

Book launch Prof. Dr. Leontine E. Visser; ''Sejarah Pertanian dan Kebudayaan Sahu di Halmahera''

Published on
4 september 2019

In juli 2019 werd het boek Sejarah Pertanian dan Kebudayaan Sahu di Halmahera van emeritus Hoogleraar Leontine E. Visser (SDC) ten doop gehouden op een internationaal congres van antropologen in Yogyakarta, Indonesië. Het boek behandelt 40 jaar regionale ontwikkeling op het eiland Halmahera in de Noord Molukken.

Het boek is gebaseerd op Leontine Visser's reeds lang uitverkochte boek over ‘droge landbouw’ van rijst (1989) en aangevuld met gegevens over de ontwikkelingen sinds de jaren 1990. Voor de vertaling uit het Engels werkte Leontine samen met Drs. Sunu Widjayengrono, docent van de Universiteit van Ternate. Hij werd hiervoor in 2018 met subsidie van SDC op een kort contract aangenomen door de Faculteit.

nw LV.jpg

Van 22 tot 29 juli 2019. hield Leontine een serie lezingen op de Universitas Gadjah Mada (UGM) in Yogyakarta en Universitas Satya Wacana (UKSW) in Salatiga, beide op Java. Er was veel belangstelling, vooral van staf en studenten afkomstig uit Oost Indonesië, in het bijzonder het eiland Halmahera (half zo groot als Nederland). Bij die gelegenheid werden prachtige posters gemaakt en een regionale welkomst dans uitgevoerd. 

Sinds haar emeritaat eind 2012 werkt Leontine als ‘toegevoegd onderzoeker’ op het National Museum van Wereldculturen in Leiden. Onder de titel “Halmahera Project” heeft zij meer dan 1000 foto’s, 90 min. kleurenfilm, diverse verklarende teksten en haar publicaties over haar onderzoek in het district Sahu op Halmahera sinds 1980 bijeengebracht. Deze onderzoeksgegevens komen op de publieke museum-website. Zo levert zij een bijdrage aan de “Dialoog, een academische verantwoordelijkheid” (thema Opening Academisch Jaar 2019).