Bultrug in de Oosterschelde

Nieuws

Bultrug in de Oosterschelde

Gepubliceerd op
16 februari 2015

De walvis die zondag in de Oosterschelde is gesignaleerd, is een bultrug (Megaptera novaeangliae). De laatste jaren worden bultruggen vaker gesignaleerd, maar het blijft bijzonder. Na een eerste stranding in 2003 (Hoek van Holland), werden vrijwel jaarlijks één of meer bultruggen in Nederland gezien, waaronder twee keer een moeder met kalf.

Hoewel bultruggen wereldwijd regelmatig dicht bij kusten en in ondiepe baaien worden gezien, is een dier dat diep de Oosterschelde in zwemt, via de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug, uniek. Hoe lang de Bultrug hier blijft hangen kan afhangen van het voedselaanbod (scholen vis, zoals haring of sprot), en dat lijkt in de Oosterschelde niet bijzonder overvloedig. De Bultrug zwemt momenteel in het oostelijk deel van de Oosterschelde en om het dier een kans te geven weer terug, richting zee te zwemmen is het belangrijk afstand te houden en het dier zoveel mogelijk met rust te laten. 

De bultrug komt waarschijnlijk uit de populatie die tussen Noorwegen en Ierland voorkomt. Het gaat waarschijnlijk om een halfvolwassen dier dat op zoek is naar voedsel. De Noordzee en zeker de Oosterschelde is momenteel geen vetpot, leiden we af uit het opvallend geringe aantal zeevogels dat deze winter voor onze kust zit: het lijkt er sterk op dat er in onze kustwateren deze winter sprake is van een schraal voedseljaar. 

Foto's van het dier kunnen helpen bij het identificeren. Er kan gekeken worden of de tekening van het dier matcht met elders gemaakte foto's en zo kunnen we wellicht de route achterhalen die het heeft afgelegd. Ook zijn gezondheid kun je van foto's aflezen: bij een bolle rug is het dier goed doorvoed en dus vermoedelijk gezond, bij een holle rug is het verhongerd of ziek.


Bekijk de locaties waar de bultrug is gezien:

Bekijk het filmpje van SOS Dolfijn op facebook:

Zeezoogdierennieuws: