CGIAR-expert benoemd tot bijzonder hoogleraar Agriculture Climate Impacts and Adaptation

21 mei 2021

De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research heeft Dr. Julian Ramirez-Villegas per 1 mei 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Agriculture Climate Impacts and Adaptation. De Alliance of Bioversity and the International Center for Tropical Agriculture (CIAT), dat deel uitmaakt van CGIAR, financiert de leerstoel. De leerstoel is onderdeel van de leerstoelgroep Plantaardige Productiesystemen van prof. Ken Giller.

We moeten de impact van klimaatverandering op landbouw aanpakken, om in 2050 op een duurzame manier 10 miljard mensen te kunnen voeden.
Julian Ramirez-Villegas

Prof. dr. Julian Ramirez-Villegas is landbouwkundig ingenieur van opleiding, met een doctoraat in milieuwetenschappen. Julians richt zich op het begrijpen hoe klimaatverandering de voedselproductie beïnvloedt, en hoe plattelandshuishoudens, overheden en boeren zelf beter toegerust kunnen worden om op klimaatverandering te reageren.

"Ik ben trots om bij WUR aan de slag te gaan", zegt prof. Ramirez-Villegas: "De doelen van CGIAR en WUR liggen in elkaars verlengde: als we in 2050 10 miljard mensen duurzaam willen voeden, moeten we de klimaatimpact op de landbouw aanpakken. Mijn leerstoel zal zich richten op het beter begrijpen van deze impact en het ontwikkelen van nieuwe manieren voor voedselproductiesystemen om zich aan te passen aan klimaatverandering."

Carrière

Julian is eind 2013 gepromoveerd in Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Leeds. In zijn PhD onderzocht Julian klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de landbouw, en keek hij naar genotypische adaptatie - een van de vele strategieën die boeren kunnen gebruiken om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Na zijn PhD werkte Julian drie jaar als postdoctoraal onderzoeker aan dezelfde universiteit, gefinancierd door het CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS). Na zijn postdoctorale aanstelling is Julian in dienst getreden bij het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT), waar hij projecten leidt op het gebied van klimaateffecten en aanpassing. Zijn expertise in landbouw en klimaatverandering, gecombineerd met een sterke vaardigheden in het modelleren van klimaat en gewassen, hielpen het onderzoek naar en de actie voor aanpassing aan het klimaat vooruit te helpen.

Sinds 2020, met de vorming van de alliantie van Bioversity International en CIAT, leidt Julian een wereldwijde onderzoeksagenda over Data Science for Climate Action.

Prof. Ramirez - Villegas publiceerde meer dan 60 peer-reviewed artikelen en maakt deel uit van een selecte groep getalenteerde CGIAR-wetenschappers die meer dan tien jaar geleden de basis hebben gelegd voor de onderzoeksagenda van CGIAR rond klimaatverandering.

Impact rond klimaatverandering

Julians positie bij WUR is een belangrijke kans om het werk van CGIAR en WUR rond klimaatverandering en aanpassing voor landbouw te verbinden. Zijn ambitie is veelvoudig. Ten eerste wil hij de volgende generatie CGIAR landbouw- en klimaatwetenschappers opleiden, door middel van gezamenlijke PhD-studentschappen en door les te geven aan de Wageningen Universiteit. Ten tweede wil hij fundamentele vragen rond de grenzen van klimaataanpassing voor landbouwproductiesystemen aanpakken door WUR- en CGIAR-experts samen te brengen. En ten derde wil hij ervoor zorgen dat de wetenschap die wordt geproduceerd door het CGIAR - WUR partnerschap rond klimaatverandering impact heeft op schaal. Hij hoopt ook dat dit de eerste van misschien meerdere CGIAR buitengewone leerstoelen aan de WUR is.