Nieuws

CSSA-award voor publicatie over statistiek in genenbank-collecties

Gepubliceerd op
6 november 2014

Waar verschillende werelden elkaar ontmoeten, ontstaan vaak de mooiste dingen. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Biometris en het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN). Een samenwerking die onder andere resulteerde in het WUR-proefschrift van Thomas Odong, met de titel ‘Quantitative Methods for Sampling of Germplasm Collections’. De hoofdstukken in dit proefschrift werden gepubliceerd in gerespecteerde tijdschriften en lijken grote impact te gaan hebben.

Een van de publicaties was enkele maanden lang de meest gedownloade publicatie van het tijdschrift 'Theoretical and Applied Genetics'. En, nog prominenter, begin deze maand heeft de Crops Science Society of America (CSSA) de publicatie 'Improving Hierarchical Clustering of Genotypic Data via Principal Component Analysis' gekozen voor de 2014 Award voor 'Outstanding Papers in Plant Genetic Resources'. De publicatie, ook een hoofdstuk uit het proefschrift, is geschreven door Thomas Odong, Joost van Heerwaarden, Theo van Hintum, Fred van Eeuwijk en Hans Jansen en behandelt statistische onderwerpen met betrekking tot de analyse van de genetische diversiteit in genenbankcollecties.

De bekroonde publicatie is er één in wat is uitgegroeid tot een aanzienlijke reeks publicaties op basis van het gezamenlijke werk van onderzoekers van CGN en Biometris. CGN, in een poging om het beheer van haar genenbankcollecties te optimaliseren, levert relevante onderzoeksvragen, en Biometris, met haar toonaangevende kennis op het gebied van de statistische genetica, helpt ze te beantwoorden. Het resultaat van de ontmoeting van deze twee werelden is invloedrijke wetenschap en efficiënt beheerde genebank-collecties. Het beste van twee werelden!


Lees de publicatie.