CVI in uitzending Keuringsdienst van Waarde over botox

9 december 2015

Het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ besteedt in de uitzending van 10 december a.s. aandacht aan botox. Het werkende bestanddeel van botox is de gifstof (toxine) die de bacterie Clostridium botulinum maakt. Wat de oorsprong van de bacterie is en wat het toxine precies is, legt dr. Hendrik-Jan Roest uit in een uitzending van Keuringsdienst van Waarde.

Roest is dierenarts microbioloog en hoofd afdeling Bacteriologie & Epidemiologie van Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van Wageningen UR. CVI is nationaal expertisecentrum voor C. botulinum en botulisme bij mensen en dieren.

De bacterie C. botulinum komt in de natuur voor. De toxines die de bacterie produceert veroorzaken botulisme, een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door verslapping van de skeletspieren en kan voorkomen bij mensen en dieren. Botulisme is vooral bekend van problemen bij watervogels in de zomer. Bij watervogels kan massale sterfte plaatsvinden als de omstandigheden gunstig zijn voor de bacterie. Ook onder runderen komt jaarlijks een enkele keer botulisme voor.

In zeldzame gevallen kunnen mensen ziek worden door opname van het toxine -  voornamelijk via voedselproducten. De bacterie C. botulinum heeft daarbij kans gezien zich in voedsel te vermenigvuldigen en toxinen te produceren. Een bekend risico vormen zelf ingemaakte producten die onvoldoende verhit zijn geweest en honing voor kinderen onder het jaar.