Caraïbische koraalriffen voor de haaien

Nieuws

Caraïbische koraalriffen voor de haaien

Gepubliceerd op
3 september 2015

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft tijdens haar bezoek op Saba en Bonaire een haaienreservaat geopend. De populaties van haaien gaan wereldwijd sterk achteruit en hebben daarom extra bescherming nodig tegen illegale visvangst en de bijvangst van reguliere visserij. De lokale natuur- en visserijorganisaties worden betrokken bij de bescherming. Met het elfde haaienreservaat ter wereld gaat Nederland haaien in de Caribische zee actief beschermen.

Meer haaien, meer vis

Staatssecretaris Dijksma: `Dit bijzondere reservaat zorgt voor het behoud van de dieren in de wateren rondom Saba en Bonaire. Haaien zijn niet alleen belangrijk voor het toerisme maar ook voor de visserij. Als er meer haaien zijn, is er - anders dan je zou verwachten - ook meer vis.'

Gedeputeerde Chris Johnson van Saba: 'Ik ben erg blij dat de 2 besturen van Saba en Bonaire, samen met de regering van het Koninkrijk der Nederlanden het belang van deze kwestie en de gunstige invloed die dit voor de eilanden en de regio als geheel heeft inzien.'

Haaien beïnvloeden het visbestand

Onderzoek van IMARES heeft aangetoond dat afname van haaien als roofdieren leidt tot een verstoord natuurlijk evenwicht in de zee. Dit kan gevolgen hebben voor het totale visbestand.

Een goed visbestand is belangrijk voor de vissers op de eilanden die afhankelijk zijn van de visvangst. Ook het toerisme profiteert van koraalriffen met haaien.

Bron: Rijksoverheid