Nieuws

Cattlelyst eindigt in bovenste helft iGEM-competitie 2021 en behaalt Gold Award

article_published_on_label
18 november 2021

De wereldwijde wedstrijd voor synthetische biologie, iGEM (International Genetically Engineered Machine) zit erop voor 2021. Met een combinatie van laboratoriumexperimenten, computersimulaties en publieksactiviteiten hebben de iGEM-juryleden Cattlelyst de iGEM 'Gold Award' toegekend, wat betekent dat het team eindigde in de bovenste helft van de competitie. Het team behaalde ook nominaties voor Beste Milieuproject, Beste Duurzaamheidsproject en Beste Presentatie.

Jenny Bakker, aanvoerder van het iGEM-team: “We hebben een lange periode hard gewerkt aan dit project en er veel van geleerd. In het begin wist niemand van ons hoe we een wetenschappelijk project moesten ontwikkelen, met belanghebbenden moesten communiceren of een website moesten coderen. Veel ervaringen waren erg nieuw voor de meesten van ons. We zijn blij met de resultaten en  met de Gold Award en nominaties.”

iGEM-competitie

Synthetische biologie is een opkomende wetenschappelijke discipline die tot doel heeft het potentieel van biologische engineering te verkennen, om maatschappelijke problemen op te lossen. De iGEM-competitie biedt studenten de ervaring om in de toekomst grotere onderzoeksprojecten aan te pakken. De competitie trok dit jaar meer dan 350 teams van universiteiten en scholen over de hele wereld; wat neerkomt op ongeveer 5000 studenten.

Cattlelyst Biofilter

Het WUR iGEM-team bestaat uit tien biotechnologie- en moleculaire life sciences-studenten en wordt ondersteund door een team van begeleiders in de Laboratoria voor Microbiologie en Systemen & Synthetische Biologie. Ze produceerden Cattlelyst, een biofilter dat synthetisch gemanipuleerde microben gebruikt om ammoniak en methaan, wat vrijkomt door vee op boerderijen, te zuiveren. Deze innovatieve oplossing kan helpen een belangrijk milieuprobleem in Nederland op te lossen: hoe de gasemissies van boerderijen te verminderen om de vee-industrie te verduurzamen.

iGem.png

Trots

Namens het WUR-supervisieteam vult Rob Smith aan: “We kunnen niet trotser zijn op het werk van het team. Ze kwamen met een ambitieus projectvoorstel en hebben onvermoeibaar gewerkt om de best mogelijke resultaten te behalen. Ik wil ook het supervisieteam bedanken dat het team heeft geholpen om deze prestatie te bereiken. Ik weet zeker dat veel leden van deze groep in de toekomst spannend onderzoek gaan doen en hun stempel drukken op het Nederlandse wetenschappelijke landschap.”

Meer weten over het Cattlelyst-project?

Lees meer op de Cattlelyst-website of neem contact op. Volgend jaar komt het WUR iGEM-team terug met een nieuw project met een nieuwe groep enthousiaste studenten. Aankomend iGEM-student? Lees meer over volgende projecten.