Champost tegen wortelknobbelaaltjes in de biologische teelt van vruchtgroenten

Nieuws

Champost tegen wortelknobbelaaltjes in de biologische teelt van vruchtgroenten

Gepubliceerd op
31 augustus 2015

Wortelknobbelaaltjes vormen een probleem voor de biologische teelt van vruchtgroenten. Samen met biologische telers, de leerstoelgroep Biologische Bedrijfssystemen van Wageningen University en Wageningen UR Glastuinbouw is in Bleiswijk een proef ingezet met tomaat cv. Capricia om maatregelen te toetsen voor de opkweek en teelt.

Hiervoor werden 5 L potten gevuld met grond van een teler. Het onderzoek richtte zich op diverse composten, additieven zoals silicium en antagonisten van wortelknobbelaaltjes. De maatregelen werden afzonderlijk getoetst en in combinatie met elkaar om te zien of er een extra sterk effect kon worden bereikt. Vooral houtachtig compost en champost met silicium bleken het aantal wortelknobbels op de wortels te verminderen. Houtachtig compost resulteerde daarnaast ook in het verminderen van het aantal nakomelingen. Een toevoeging van de schimmel Trichoderma werkte averechts en het onderdrukkend effect werd minder. De combinatie van champost en silicium gaf ook een vermindering van de wortelknobbels. Een combinatie van beide werkte zelfs beter dan elk afzonderlijk. Gebruik van champost gaf ook nog eens een grotere (zwaardere) tomatenplant. Het toedienen van champost moet wel voorzichtig gebeuren omdat het scherp materiaal is en er schade aan wortels kan optreden.

Dit project is gefinancierd door Topsector A&F en mede mogelijk gemaakt door Biologische telers vruchtgroenten: Gebr. Verbeek, De Koning, Greenshield/ Van Schie en in samenwerking met Louis Bolk Instituut en Bionext.