Kenniskringdag Visserij: over familiebedrijven en samenwerkingsvormen

Nieuws

Checklist bedrijfsopvolging en -overdracht verschenen

Gepubliceerd op
2 november 2014

De Nederlandse kottersector wordt gedomineerd door familiebedrijven. Het beroep van visserman of -vrouw wordt overgegeven van generatie op generatie. Naast het beroep geldt dit vaak ook voor de onderneming met onder andere de aanwezige kotter(s), quota en kennis. Er is in deze situatie sprake van een familiaire bedrijfsopvolging. Veel visserijbedrijven hebben problemen met het tijdig en op de juiste wijze organiseren van opvolging van het bedrijf.

Ook in het verleden was dit al een probleem. Er ontbreekt veel kennis over dit onderwerp bij vissers. Vragen die spelen zijn onder andere: Onder welke voorwaarden kan en moet zoiets nu gebeuren? Wanneer moet ik beginnen de opvolging te regelen? Wat zijn de financiƫle consequenties? Hoe zit het met het erfrecht? Op welke wijze is het fiscaal optimaal te regelen?

Hoe eerder er wordt begonnen met de voorbereidingen, hoe meer mogelijkheden er zijn om de overdracht helemaal naar eigen hand te zetten met zo min mogelijk fiscale, financiƫle en organisatorische problemen binnen het bedrijf.

Deze checklist kan helpen in de voorbereding naar familiaire bedrijfsopvolging.

Download: