CineScience: een unieke inkijk in wetenschappelijk werk WUR

CineScience: een unieke inkijk in wetenschappelijk werk WUR

15 oktober 2020

Gisteren vond onder veel belangstelling de CineScience movie talk: 'Wasted!`The story of food waste' plaats in het Heerenstraat theater in Wageningen. Onderzoekers van Wageningen University & Research gaven aan de hand een door hun uitgekozen documentaire op een laagdrempelige wijze een inkijkje in hun wetenschappelijke werk.

In deze editie van CineScience movietalk namen voedselverspillingsexperts ir. Toine Timmermans en Sanne Stroosnijder MSc het publiek mee mee op weg naar een voedselverspillingsvrije samenleving. Grote bedrijven en organisaties veranderen beetje bij beetje, maar wist je dat we zelf per persoon ook nog steeds  34 kg voedsel per jaar verspillen? Aan de hand van twee korte voorfilms deelden Toine en Sanne voorbeelden van succesvolle initiatieven gericht op het tegengaan van voedselverspilling: de Verspillingvrije week 2020 en het door WUR gecoördineerde onderzoeksproject REFRESH (Euronews).

In de daarop volgende documentaire 'Wasted!`The story of food waste' was te zien hoe bekende chef-koks uit allerlei voedselproducten iets moois maken en zo bijdragen aan een beter voedselsysteem. “De film is absoluut een aanrader omdat het een samenhangend logisch verhaal is met een positieve toon, ondanks dat voedselverspilling een serieus onderwerp is" aldus voedselverspillingsexpert Toine Timmermans van Wageningen University & Research.

Sanne Stroosnijder: “Door de ogen van deze beroemde en bevlogen chef koks staat de waarde van en waardering voor smakelijk, gezond en goed voedsel centraal. Naast de impact die voedselverspilling op onze planeet heeft, is er ook veel aandacht voor de sociale impact van verspilling, in een samenleving waar niet iedereen vanzelfsprekend toegang heeft tot voldoende, gezond voedsel".

Verbinding met de stad Wageningen

Wethouder Leo Bosland van Gemeente Wageningen -  verantwoordelijk voor o.a. voedsel - bedankt de Wageningse ondernemers die recentelijk een bijdrage leverde aan 'Verspillingsvrije Week', waaronder supermarkten Hoogvliet en Jumbo Verberne en de mensen van Food Sharing. Hij benadrukt het belang van het tegengaan van voedselverspilling in relatie tot de impact die het heeft op het klimaat.

CineScience movietalks

WUR hecht veel waarde aan haar verbinding met de stad van Wageningen en haar inwoners. Betrokken onderzoekers laten als gemotiveerde gastprogrammeurs zien dat iedereen in zijn of haar dagelijks leven te maken heeft met Wageningse onderzoeksthema's. Daarom presenteert WUR in samenwerking met Heerenstraat Theater de CineScience movie talks met iedere maand een nieuwe film. Bekijk hier het volledige programma.

Het Heerenstraat theater had uiteraard gepaste maatregelen genomen, zodat het publiek op een verantwoorde manier naar de film kon kijken.

Bekijk live de World Food Day Show

Wil je meer weten over dit onderwerp, inspiratie op doen of de documentaire ook zien? In de World Food Day Show maak je kennis met vele voedselveranderaars uit binnen- en buitenland. Van experts tot chefs én een online bioscoop. Maak kennis met inspirerende chefs, experts en andere voedselveranderaars en kijk 16 oktober vanaf 16.00u met ons mee op de liveshowpagina. De documentaire Wasted! is als onderdeel van dit programma van 16 t/m 18 oktober ook gratis te bekijken via Cinetree.​