Nieuws

Comeniusprijs voor Louise Fresco

Gepubliceerd op
3 februari 2014

Louise Fresco ontvangt de Comeniusprijs 2014, omdat zij zich volgens de jury op onderscheidende wijze heeft ingezet voor de samenleving. De Comeniusprijs werd eerder toegekend aan prof. dr. Robbert Dijkgraaf (2012) en aan prof. dr. Paul Schnabel (2013).

De Comeniusprijs is vernoemd naar de 17de-eeuwse Tsjechische wetenschapper Jan Amos Comenius. De jury van de prijs vat de overeenkomst tussen Comenius en Louise Fresco samen in de woorden: ‘zorg om de wereld, zorg voor de wereld’. Fresco ontvangt de prijs vanwege ‘haar niet aflatende inzet om de inspanningen van de wetenschap te midden van het algemene publiek te brengen. Daarbij slaat zij op tal van plekken in de wereld bij voortduring bruggen tussen verschillende terreinen van wetenschap; alles met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie’, aldus de jury in het juryrapport van 31 januari.

Fresco is nu nog universiteitshoogleraar aan de UvA met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Per 1 juli 2014 is zij benoemd tot voorzitter van het Raad van Bestuur van Wageningen UR.

Fresco neemt de prijs in ontvangst tijdens de Comeniusdag 2014 op zaterdag 22 maart in de Grote Kerk van Naarden.

Lees meer