Nieuws

Concert voor waterkever

Gepubliceerd op
26 april 2018

De onthulling van het kunstwerk Must Leave op 16 mei krijgt een bijzondere muzikale ‘omlijsting’ door het Wageningse Studenten Koor- en Orkest Vereniging (WSKOV) en de harmonieband De Ontzetting. Ze brengen bij wijze van sneak preview het muziekstuk ‘Ode to diversity’. De première staat gepland in november, maar we krijgen op 16 mei een voorproefje van het stuk voor koor en twee orkesten.

“Niet alle 160 muzikanten kunnen op 16 mei, maar ik denk wel dat een brug vol musici het feestje rondom ‘onze waterkever’ komen opluisteren. Het stuk ‘Ode to diversity’ gaat over migratie; over het omarmen van diversiteit en de mooie dingen die dat kan voortbrengen”, zegt componist Marten Scheffer.

Componist/wetenschapper

Scheffer is initiatiefnemer van het kunstwerk Must Leave, de gigantische waterkever die straks uit de vijver tussen Orion en Forum lijkt te vliegen. Hij ontwikkelde het idee samen met de Deense beeldhouwer Vagn Iversen. Scheffer kennen we vooral als wetenschapper, maar hij staat met één been in de muziek. “Ik heb een aantal jaren conservatorium gedaan naast m’n biologiestudie.” Scheffer speelt onder andere viool, toerde rond met gitarist Harry Sacksioni en speelde in heel wat bands en orkesten. “Ik componeer ook graag stukken. Muziek schrijven is best veel werk. De wetenschap doe ik erbij”, zeg hij lachend. “Ik werkte aan een strijkkwartet. Louise Fresco had mij al eens gevraagd om een jubileumstuk en opeens viel bij mij het kwartje. Het bleek prachtig te combineren! Ik ben heel blij dat de uitvoerende musici het zien zitten om de première zo ver naar voren te trekken. Spannend wat het gaat worden.”

Onthulling en muziek

Op 16 mei houden het WSKOV en De Ontzetting ook hun jaarlijkse Van Uven festival, genoemd naar hun oprichter en eerste orkestleider professor van Uven. Zij combineren dit jaar hun festival met het feest rond de waterkever. Op die middag klinkt vanaf 17.15 uur bij diverse gebouwen op de campus muziek om de campusbewoners en belangstellenden mee te lokken naar de brug over de vijver tussen Orion en Forum. Daar wordt de waterkever onthuld door Louise Fresco en Marten Scheffer. Dan is het tijd voor de potluck, waarbij iedereen elkaars meegebrachte gerechten proeft en overal muziek klinkt. Om zeven uur start het Van Uven muziekfestival bij de ingang van het Forum.

Eten delen

Op de vraag hoe Marten Scheffer die dag voor zich ziet antwoordt hij: “Ik zie een festivalachtige setting met smullende en kletsende mensen, die elkaars lekkere hapjes proeven, met op verschillende plekken muziek, jam sessies, en dans. Kortom een groot informeel diversiteitsfestival. En misschien is het wel zó gezellig dat we zeggen ‘dat doen we volgend jaar weer’.”
Scheffer benadrukt nog eens dat de happening bedoeld is voor alle medewerkers, studenten, omwonenden en vrienden en bekenden. “Iedereen die wat lekkers meeneemt om te delen is welkom”.

Lees meer over het evenement