Congres over schimmels en paddenstoelen voor voeding en andere toepassingen

Nieuws

Congres over schimmels en paddenstoelen voor voeding en andere toepassingen

Gepubliceerd op
23 september 2015

Wetenschap en industrie komen in 2016 in Amsterdam bijeen voor het vierjaarlijkse congres van de ISMS (International Society for Mushroom Science) over schimmels, die eetbare paddenstoelen produceren. Wat kunnen telers en industrie met de resultaten van het wereldwijde onderzoek naar deze organismen? “Veel meer dan je op het eerste gezicht denkt”, zegt medeorganisator Anton Sonnenberg van Wageningen UR.

De combinatie van eigenschappen maakt schimmels en paddenstoelen volgens onderzoeker Anton Sonnenberg van Wageningen UR zeer interessant. “Eetbare paddenstoelen bevatten weinig calorieën en juist veel waardevolle vitaminen en mineralen. Veel mensen vinden ze bovendien lekker. Dat maakt ze tot een gewilde aanvulling op onze maaltijd. Minder bekend is dat schimmels en paddenstoelen veel meer toepassingsmogelijkheden hebben dan alleen in de voedselketen. Tijdens het ISMS-congres kijken we daarom ook over de schutting naar andere markten zoals farmacie en de bouw.”

Verpakkingen en bouwmaterialen uit schimmels

Zo maakt een Amerikaans bedrijf al volledig composteerbare verpakkingen op basis van schimmels die eetbare paddenstoelen maken, terwijl het Verre Oosten de paddenstoel allang heeft omarmd als medicinale stof die o.a. de werking van het immuunsysteem bevordert. Ondertussen experimenteren architecten met schimmels als grondstof van biobased bouwmaterialen. “Er zijn alternatieve grondstoffen nodig voor producten die nu nog uit aardolie worden gemaakt. Schimmels vormen hiervoor een interessant alternatief.”

Schimmels in de biobased economy

Saillant detail is volgens Sonnenberg dat juist schimmels ervoor hebben gezorgd dat de voorraad olie en gas in de aardbodem een limiet heeft. “Schimmels zijn 300 miljoen jaar geleden begonnen met het volledig afbreken van plantenresten waardoor de voorraad fossiele brandstoffen vanaf dat moment slechts beperkt is aangevuld. Deze eigenschap kunnen we nu goed gebruiken. Deze schimmels kunnen namelijk als enige organismen het moeilijk afbreekbare lignine in de plantcelwand afbreken. Dit maakt schimmels heel bruikbaar om reststromen uit de landbouw en houtproductie geschikt te maken voor de biobased economy. In Wageningen laten we dan ook schimmels het werk doen om de lignine uit de biomassa te verwijderen. Het overgebleven cellulose is vervolgens te gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld diervoeding. Doordat je reststromen gaat benutten, is er op termijn hopelijk minder landbouwgrond voor de productie van diervoeding nodig. Nu nog is 40 procent van alle landbouwgrond daarvoor bestemd.”

ISMS2016 van 29 mei - 2 juni 2016

Sonnenberg verwacht dat een veelkleurig gezelschap van geïnteresseerden het congres van de ISMS-(International Society for Mushroom Science) van 29 mei tot en met 2 juni 2016 komt bezoeken. “Het is interessant voor telers en veredelaars, maar ook voor producenten van materialen, voedselproducten en medicijnen. Iedereen die meer wil weten over de toepassingsmogelijkheden en marktkansen, raad ik aan volgend jaar naar Amsterdam te komen.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het congres kunt u een mail sturen naar Anton Sonnenberg, of de website van ISMS2016 raadplegen.