Nieuws

Continu bijsturen van het management vleeskuikenouderdieren is noodzakelijk

Gepubliceerd op
24 februari 2015

Het management van vleeskuikenouderdieren moet door de veranderde genetische eigenschappen continue worden bijgesteld. Dat was de eindconclusie van het “Broiler Breeder Nutrition Seminar” van 6 februari 2015 te Wageningen. Dit seminar was door Wageningen UR georganiseerd naar aanleiding van de openbare verdediging van het proefschrift van Rick van Emous.

De dagvoorzitter René Kwakkel memoreerde de belangrijke rol van vleeskuikenouderdieren in de pluimveevlees keten. Een relatief klein aantal ouderdieren kan een grote invloed hebben op de volgende schakels in de keten, daarom is het optimaliseren van de voeding en management noodzakelijk. Rick van Emous (Nederland) presenteerde zijn recente onderzoek met verschillende voerstrategieën op lichaamssamenstelling en reproductie bij vleeskuikenouderdieren. Zijn 'Take home message' was: “Het moderne vleeskuikenouderdier heeft een hogere energie/eiwit verhouding tijdens de opfok en tweede fase van de leg nodig”.

Voermanagement en uniformiteit

Voermanagement (bv. frequentie van voeren, tijdstip van voeren, voerbaklengte, etc.) beïnvloedt de uniformiteit van het koppel. Een slechte uniformiteit resulteert in een slechtere reproductie door te zware en te lichte dieren. Daarom ontwikkelt Dr. Martin Zuidhof en zijn team (Canada) een zogenaamd “Precision Broiler Breeder Feeding System”. Dit vernieuwende geïntegreerde voer management systeem heeft als doel om de dieren ‘de juiste hoeveelheid voer op het juiste tijdstip’ te verstrekken. 

Daglengte en vleeskuikenouderdieren

Emeritus Prof. Dr. Rob M. Gous (Zuid Afrika) was de derde spreker en hij vertelde in zijn presentatie over daglengte en vleeskuikenouderdieren. Zijn slogan was: “minder licht is beter voor vleeskuikenouderdieren”. Hij legde uit dat vleeskuikenouderdieren anders reageren op licht stimulatie dan legkippen. Op basis van verschillende experimenten concludeerde hij dat een daglengte van 13 uur per dag optimaal is. Naar aanleiding van de resultaten van Van Emous is Prof. Dr Johan Buyse (België) een langlopend project gestart met verschillende voerstrategieën tijdens de opfok- en legperiode bij vleeskuikenouderdieren. Zij volgen vleeskuikenouderdieren gedurende drie generaties en zij focussen daarbij op overerfbare effecten van kwalitatieve en kwantitatieve voerbeperking op gedrag en welzijn. Zij vonden vergelijkbare effecten op lichaamssamenstelling als Van Emous. Daarnaast vonden zij interessante effecten op de motivatie van de dieren om voedsel te verkrijgen.

De eindconclusie van het seminar was dat het management van vleeskuikenouderdieren continue moet worden bijgesteld door veranderingen in het genetisch potentieel van de dieren.