Nieuws

‘Crossing Boundaries’ via live stream te volgen

article_published_on_label
2 september 2021

Ruim 2000 mensen hebben zich inmiddels aangemeld om de Opening van het Academisch Jaar via internet bij te wonen. Tijdens de Opening bekijken we hoe wetenschap en kunst inspiratie bij elkaar zoeken. Ratio, emotie, toevalligheid, mislukking en collectieve vindingrijkheid lopen maandag als rode draad door het programma.

Het programma begint maandag om 15:30 maar een kwartier eerder is het online-platform al open. Wetenschap en kunst worden vaak tegenover elkaar geplaatst: ratio versus emotie. Ten onrechte, want ze dragen bij aan onze collectieve vindingrijkheid. Ze delen de wens om de wereld om ons heen te verkennen, maar doen dat op verschillende manieren.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Serendipity en mislukking

Louise F

“Baanbrekende ontdekkingen vloeien lang niet altijd voort uit vastomlijnde onderzoeksplannen”, vertelt bestuursvoorzitter Louise Fresco vooruitkijkend naar de opening. En dus moet er volgens haar meer ruimte komen voor serendipity – ofwel toevalstreffers – en mislukking. Kunst is daarbij een inspiratiebron. Wetenschappers kunnen zeker iets leren van de kunst. “Toevallige uitvindingen als die van penicilline komen alleen aan het licht als je ze ziet. Anders durven kijken naar de realiteit vergt een bepaalde houding van de wetenschapper: ik noem dat ‘vanuit je ooghoeken kijken’. Kunstenaars doen dat van nature: een schilder kan spelen met hoe de verf uitloopt als hij die aanbrengt en dansers en musici zijn meesters in improvisatie, waardoor de mooiste dingen ontstaan. Zowel goede wetenschappers als kunstenaars zijn creatieve geesten. Niet voor niets zijn veel wetenschappers ook actief als kunstenaar of musicus.”

Bekijk het totale programma van de opening van het academisch jaar.