Nieuws

Crowdfunding voor onderzoek herkomst potvissen

Gepubliceerd op
25 mei 2016

Er is een crowdfunding-actie gestart om de herkomst te bepalen van potvissen in internationale wateren. Foto's van de unieke staarten van potvissen worden wereldwijd verzameld en komen in een catalogus, waarmee de herkomst bepaald kan worden. Zo kan ook duidelijk worden waar de potvissen vandaan kwamen die een paar maanden geleden strandden. U kunt zelf betrokken zijn bij dit onderzoek door de crowdfundingactie te steunen. U wordt dan op de hoogte gehouden van het project en u krijgt in ruil kunst, een poster, een rondleiding, een boek of het totaalpakket.

Waar kwamen de gestrande potvissen vandaan?

Begin 2016 spoelden bijna 30 potvissen aan in verschillende landen rondom de Noordzee, waarvan 6 op Texel. Waar kwamen deze 29 potvissen precies vandaan? Die informatie is nodig om te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de strandingen zou kunnen zijn.

Unieke staarten gebruiken voor identificatie

Om te kunnen onderzoeken waar de potvissen vandaan zijn gekomen maken wij gebruik van foto-identificatie. Potvissen zijn van elkaar te onderscheiden aan de hand van hun staartvinnen, die uniek zijn. Door staartvin-foto’s vanuit heel Europa te verzamelen en te vergelijken, kunnen we zien of de 6 potvissen van Texel ergens anders zijn gezien voor ze in de Noordzee terecht kwamen. Hiervoor moet een catalogus gemaakt worden met foto’s van allerlei verschillende Europese organisaties. Hier is geld voor nodig!

Crowdfunding: Het raadsel van de gestrand potvissen

Steun het project met een financiële bijdrage zodat we samen kunnen ontdekken waar deze bijzondere dieren vandaan zijn gekomen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Vindt u dit ook een belangrijke actie? Deel het dan nu op social media: